Outplacement ja uravalmennus, 17.10.2014
Career Service Center tukee irtisanottua työnhakuprosessissa
Kun yksilövalmennuksissa on tehty työnhaun vaatima ajattelutyö, Career Service Centerin työpajoissa laitetaan hihat heilumaan ja lähdetään konkreettiseen työnhakuun.
Useimpiin HRM Partnersin yksilöllisiin uudelleensijoittumisvalmennuksiin kuuluvat henkilökohtaisten valmentajatapaamisten lisäksi Career Service Centerin palvelut. Career Service Centerin, eli tuttavallisemmin CSC:n, työpajoissa opetellaan esimerkiksi löytämään piilotyöpaikkoja ja hyödyntämään sosiaalista mediaa työnhaussa. Moni valmennettava ottaa keskuksen ikään kuin uudeksi työpaikakseen valmennuksen ajaksi.
- CSC on tukikohta ja turvasatama, jonne valmennettava voi päivittäin tulla. Täältä löytyy vertaisverkosto sekä meidän ammattilaisten tuki, sanoo CSC:ssä valmentajana työskentelevä Liisa Ervasti.
Tekemisen meininkiä ja vertaistukea
Irtisanominen on monesti haastava paikka, jolloin ymmärryksen saaminen ja vertaistuki samassa tilanteessa olevilta on tärkeää. Vertaistuki ei tässä tapauksessa tarkoita mitään tilityspiirejä, vaan energian suuntaamista aktiiviseen yhdessä tekemiseen. Ervasti ja kollega Nina Smidtslund pyrkivät aikaansaamaan tekemisen meiningin. Tämä alkaa jo siitä, että CSC:hen tullessaan valmennettava ei ole enää työtön, hän on työnhakija.
Workshopeissa kannustetaan toisia niihin työnhaun tehtäviin, jotka eivät ole luontaisesti helppoja. Moni työnhakuun liittyvä tehtävä tulee helpommin tehtyä, kun taustalla on ryhmän tuki. Yhdessä harjoitellaan esimerkiksi yhteydenottoja kiinnostaviin yrityksiin ja tehdään haastatteluharjoituksia ennen varsinaista h-hetkeä.
Työpaikka löytyy usein verkostojen kautta
Smidtslund ja Ervasti ovat valinneet tänä vuonna teemaksi verkostoitumisen. Teema on ajankohtainen, sillä tie unelmien työpaikkaan kulkee yhä useammin omien henkilöverkostojen kautta. "Ennen työpaikat saatiin suhteilla, tätä nykyä ne saadaan verkostoilla", kiteytti eräs valmennettava.
- Julkisiin työpaikkailmoituksiin on helppo vastata, mutta myös hakijamassat ovat suuria. Omien verkostojen rakentaminen ja käyttö on yksi tärkeimmistä väylistä päästä käsiksi piilotyöpaikkoihin, joiden osalta kilpailu on huomattavasti pienempää, Smidtslund perustelee teemaa.
Valmennettavat ovat teemavuoden kunniaksi alkaneet verkostoitua aktiivisemmin myös keskenään.
- Monet saavat täältä tärkeitä kontakteja myös tulevaisuuden kannalta. Saattaapa täällä luotujen verkostojen kautta löytyä uusi työkin. Esimerkiksi pieni porukka valmennettaviamme on perustanut yrityksen yhdessä, kertoo Ervasti.
Työnhaun tekniikka vaatii opettelua
Irtisanotuilla on usein hyvinkin erilaisia työhistorioita. Jos on hakenut töitä viimeksi 30 vuotta sitten, koko työnhaun tekniikan joutuu nyt opettelemaan alusta. Toisaalta työnhaku ja rekrytointi ovat viime vuosina muuttuneet niin nopeasti, että yleensä jokaisella riittää taidoissaan päivitettävää.
- Verkostot sosiaalista mediaa hyödyntäen ovat nyt monelle se juttu! Täytyy tietää, mitä tehtäviä on hakemassa, jotta osaa valita oikeat tavat ja kanavat näkyä, kertovat Ervasti ja Smidtslund.
Valmentajat korostavat, että työnhaku vaatii nykyisin entistä enemmän taustatyötä, tiedonhakua ja omaa aktiivisuutta. Monelle tulee yllätyksenä, miten suuri rooli on tiedonhaulla ja oikeiden ihmisten löytämisellä.
- Jos henkilö on ollut pitkään samassa työssä ennen irtisanomistaan, oman osaamisen tunnistaminen voi viedä enemmän aikaa. Haasteita voi tulla myös siinä, kun pitäisi osata käyttää tämän päivän menetelmiä työnhaussa. Me olemme apuna ja opastamme, miten asiat tehdään, yksi askel kerrallaan, Smidtslund sanoo.
Monta valmentajaa työnhaun tukena
CSC:n workshoppeja vetävät lähes kaikki HRM Partnersin valmentajat. Näin ollen valmennettava voi saada parhaimmillaan käyttöönsä jopa 18 eri valmentajan osaamisen ja ammattitaidon. Kaikkiaan workshop-ohjelma sisältää tällä hetkellä 15 erilaista työpajaa eli yhteensä 7 päivää valmennusta. Lisäksi järjestetään asiantuntijaluentoja, joissa kuullaan ulkopuolisia työnhaun ja rekrytoinnin ammattilaisia.
- Monen erilaisen valmentajan joukosta valmennettava todennäköisimmin löytää itselle sopivimman sparraajan. Lisäksi valmennettava saa monipuolisemman näkökulman omaan työnhakuunsa. Yhden valmentajan roolina voi olla aktivoida ja innostaa, toisen ajatteluttaa, Ervasti kertoo.
Teksti: Meri Siippainen
Iso ryhmäkuva: Heli Hirvelä
Pieni ryhmäkuva: Esko Keski-oja
Lue lisää Career Service Centeristä.
Workshopeja vetävät lähes kaikki HRM Partnersin valmentajat, joten valmennettava saa käyttöönsä 18 eri valmentajan osaamisen ja ammattitaidon.
Kuvassa vasemmalta Liisa Ervasti, Sebastian Lindqvist ja Nina Smidtslund.
Career Service Center on tukikohta, jonne valmennettava voi päivittäin tulla. Täältä löytyy vertaisverkosto sekä meidän ammattilaisten tuki. Meille tullessaan valmennettava ei ole enää työtön vaan työnhakija, sanoo CSC:ssä valmentajana työskentelevä Liisa Ervasti.