Johtaminen ja esimiestyö, 20.03.2014
Dialoginen johtaminen - avain luovuuteen?
- On selvää, että dialoginen johtaminen edistää työhyvinvointia. Nyt tutkimme, edistääkö se myös innovaatioiden syntymistä, sanoo dosentti Sirpa Syvänen.
Suomalaisen työelämän monet kielteiset ilmiöt, kuten kiristyvä kilpailu ja voimavarojen niukkuus, ovat saaneet tutkijat pohtimaan, miten dialogisen johtamisen avulla voitaisiin parantaa työoloja ja edistää luovuutta.
- Dialogisen johtamisen aikaansaama työhyvinvointi vaikuttaa positiivisesti työn laatuun ja tuloksellisuuteen. Nyt haluamme selvittää, miten se vaikuttaa luovuuteen, dosentti Sirpa Syvänen Tampereen yliopistosta sanoo.
Syvänen johtaa Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun koordinoimaa dialogisen johtamisen tutkimusohjelmaa.
- Teemme tiivistä yhteistyötä erilaisten työorganisaatioiden kanssa ja tutkimme niiden luovuuden sekä innovatiivisuuden edellytyksiä, esteitä ja edistäjiä. Oletamme, että nimenomaan dialogisen johtamisen avulla voidaan luoda parhaat lähtökohdat organisaation uudistumiselle sekä saavuttaa kestävää kilpailuetua.
Dialogisen johtamisen keskeisiä periaatteita ovat arvostava vuorovaikutus, luottamus, kuuntelu sekä osapuolten tasavertainen osallistuminen toiminnan kehittämiseen.
- Dialoginen johtaja osaa olla läsnä ja antaa tilaa keskustelulle. Hän saa myönteisellä tavalla ihmiset sitoutumaan ja tekemään työtä yhteisen päämäärän eteen.
Tutkija korostaakin, että dialogiselta johtajalta vaaditaan myös jämäkkyyttä. Hyvä esimies osaa ja haluaa velvoittaa myös oman polkunsa kulkijat etenemään kohti yhteistä tavoitetta.
- Yksilöllisyyttä ja erilaisuutta pitää kunnioittaa. Työssä individualistin pitäisi kuitenkin osata ottaa huomioon yrityksen perustehtävä ja organisaation yksilöllisyydelle asettamat rajat eli yhteiset toiminnalliset, moraaliset ja eettiset pelisäännöt.
Työpaikkojen toimintaympäristöt muuttuvat jatkuvasti. Syväsen mukaan on entistä tärkeämpää, että erilaista kokemusta ja osaamista omaavat työntekijät osallistuvat toimintojen, tuotteiden ja palvelujen uudistamiseen.
- Dialogisen ja uudistavan johtamisen avulla on mahdollista motivoida koko henkilöstö käyttämään ja kehittämään osaamistaan ja luovuuttaan organisaation innovaatiotoiminnan hyväksi.
- Dialoginen johtaminen rakentaa hyvät edellytykset työntekijöiden hyvinvoinnille, osaamisen uudistamiselle ja työkyvyn kehittymiselle. Näiden avulla saadaan aikaan perusta kestävälle työelämälle ja kilpailukyvylle, Syvänen summaa.
Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun koordinoima ja Tekesin rahoittama Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma alkoi vuoden 2012 alussa. Kolmivuotinen tutkimusohjelma toteutetaan rinnakkaishankkeena, jonka muut osapuolet ovat Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Tampereen teknillinen yliopisto ja Työterveyslaitos. Lisätietoja: www.dinno.fi