Johtaminen ja esimiestyö, 12.06.2019
Diversiteetti hallitustyössä: Näkökulmien törmäytys synnyttää uutta ajattelua
Kun yritys uudistuu onnistuneesti, sen hallitustyöskentelynkin on aika uudistua. HRM Partnersin hallitukseen on nimitetty kaksi uutta jäsentä, 31-vuotiaat arkkitehti ja strateginen muotoilija Emmi Jääskeläinen ja juristi-digistrategi Franz Mittler. Emmi ja Franz ovat aktiivisia Millennial Boardin jäseniä, joilla on monitieteellistä näkemystä ja kokemusta liike-elämän erilaisista tehtävistä. Emmin ja Franzin tehtävänä on tuoda hallitustyöhön lisää ajattelun diversiteettiä.
HRM Partners on uudistunut vauhdilla muuttuvassa maailmassa.
HRM Partnersin hallituksen puheenjohtaja Staffan Kurtén palkkasi Paula Kilpisen toimitusjohtajaksi uudistamaan yritystä muutama vuosi sitten. Toimitusjohtajan vaihdoksen jälkeen oli tullut strategiamuutos, brändiuudistus ja organisaatiomuutos. Kaikki oli myllätty - syvää vanhaa osaamista vaalien.
Sitten joku HRM Partnersin heimosta sanoi heimokokouksessa: "Me olemme nyt toteuttaneet kaikenlaisia uudistuksia. Mikä on hallituksen uudistumissuunnitelma?"
Ajatus pysäytti. Miten varmistaa uudistuminen myös hallitus- ja kehitystyössä? Miten lisätä ajattelun diversiteettiä?
Syntyi idea uusien hallitusjäsenten rekrytoinnista ja ryhdyttiin heti toimeen.
"Halusimme hallitukseen ihmisiä, jotka ovat kasvaneet näppäimistön, ruudun ja netin äärellä, ei kynä ja paperi -ikäpolvea. Halusimme erilaista ajattelua. Erilaista työelämäkokemusta. Erilaisia verkostoja. Kaikki elämme omissa kuplissa ja on hyvä, että tulemme haastetuiksi."
Kun Staffan innostuu, hänen puherytminsä nopeutuu. Puheessa alkaa vilistä sellaisia sanoja kuin törmäytys, kipinät, kompleksisuus. Diversiteetin merkitystä korostavissa henkilökohtaisissa esimerkeissä vilahtavat sanat rekrytointi, joukkueurheilu, kuorolaulu, luonnon moninaisuus.
"Emme ole kiinnostuneita diversiteetistä vain siksi, että se on poliittisesti korrektia tai koska yhtiökokous on vaatinut sitä. Kaikessa ihmisbisneksessä diversiteetti, ihmisten erilaisuus, on aina jollain tavalla läsnä. Valmennusbisneksessä se on kaiken ytimessä", Staffan toteaa.
Asiat etenevät rivakasti
Hallitus määritteli jäsenten valintakriteerit ja sen jälkeen asia eteni poikkeuksellisen nopeasti. Uudet jäsenet tulisivat advisor -rooliin, ilman juridista hallitusvastuuta, mutta olisivat muutoin täysivaltaisia hallituksen jäseniä.
HRM Partnersilla oli hyviä kokemuksia yhteistyöstä Millennial Boardin nuorten ammattilaisten kanssa, joten Staffan oli yhteydessä Millennial Boardin Heikki Leskiseen. Hakemuksia MB-verkostosta tuli yhteensä kaksikymmentäneljä. Staffan haastatteli kuusi ehdokasta. Kahden kanssa keskusteltiin uudemman kerran, ja sillä kerralla mukana oli myös toimitusjohtaja Paula Kilpinen. Koko prosessi oli ohi kuukaudessa.
"Haussa olennaista ei ollut ikä, vaan ajattelu- ja toimintatyylien diversiteetti. Valituilla löytyy diversiteettiä vahvasti arvopohjasta, missiosta, motivaatiotekijöistä", Paula tiivistää.
Monesti diversiteettiä käsitellään turhan kapeasti ja sitä pyritään taklaamaan demografisilla määreillä - haetaan eri sukupuolia, eri kansallisuuksia, ikädiversiteettiä, liiketoimintaosaamisen diversiteettiä. Paulaa tämä ei tyydytä.
"Haluamme edistää ajattelun diversiteettiä hallitustyössä, johtoryhmissä ja työyhteisöissä. Viimeiset kaksi vuotta olemme olleet aktiivisesti mukana hallitustyötä edistävän Director's Institute of Finlandin toiminnassa", Paula kertoo. "Uusien hallitusjäsenten valinnassa hyödynsimme omaa Reflect-työkaluamme, joka tunnistaa erilaista ajattelua ja tekee diversiteettiä näkyväksi."
Emmi on ammatillisen kuplan rikkoja
Päivätyössään arkkitehtitoimistossa Emmi Jääskeläinen toimii oman alansa asiantuntijana. Sivussa hän on opiskellut poikkitieteellisen muotoilujohtamisen maisteritutkinnon. Hyppy valmennusalan yrityksen ja vieraan toimialan hallitustyöhön tuntuu sopivan suurelta haasteelta. Aktiivisuus Millennial Boardin toiminnassa on auttanut häntä löytämään taustastaan monia vahvuuksia, joista on tehtävässä hyötyä.
"Mulla on arkkitehdin ja muotoilijan avoin, optimistinen asenne siihen, että tulevaisuus on muokattavissa ja muutos on mahdollisuus. Olen tottunut luovasta ongelmanratkaisusta lähtevään ideointiin, erilaisten skenaarioiden ja vaihtoehtojen etsimiseen ja niiden analyyttiseen kehittämiseen. Muotoilijalla on myös kyky tehdä asioita ja vaihtoehtoja näkyväksi, jotta niistä voidaan yhdessä keskustella ja niitä voidaan arvioida."
Monilla aloilla strategiaa lähestytään perinteisesti tilanneanalyysien ja kilpailijoiden tekemisen kautta. Luovien alojen lähestymistapa on kokeellisempi, mikä edesauttaa myös radikaalien ratkaisujen löytämistä. Emmi toteaa, että osa suunnitelmista on tarkoitettukin keskustelunavauksiksi tai kannanotoiksi, ei sellaisenaan toteutettaviksi.
"Ehkä mun rooli on rikkoa heidän ammatillinen kuplansa ja toisaalta toimia ylimääräisinä tuntosarvina siinä kontekstissa, missä HRM Partners toimii."
Franz yhdistää luovuuden ja bisnesajattelun
Toinen uusista advisor -jäsenistä on juristin koulutuksen saanut digistrategi Franz Mittler. Hän on kerryttänyt hallitustyössä tarvittavaa osaamista osallistumalla Millennial Boardin toimintaan.
"Mulle on aina ollut tyypillistä luovuus ja monipuolisuus. Valitsin opinnot oikeustieteellisessä tiedekunnassa parantaakseni rationaalisen ajattelun taitoja ja oppiakseni näkemään metsän puilta. Tein myös opintoja tuotantotalouden laitoksella. Sen jälkeen päädyin Hannes Snellmannille yrityskauppojen pariin ja nyt kehitän Osuuspankin digitaalisia palveluita.
HRM Partnersin hallitukseen Franz lähtee uteliaana. Hän pitää HRM Partnersin pitkää asiakaslistaa vaikuttavana.
"Harvalla firmalla on samanlaista satojen yritysten toiminnasta kertynyttä kokemusta siitä, miten merkityksellisyyttä rakennetaan ihmisille. HRM Partners on onnistunut jalostamaan valtavasta kokemuksestaan työkaluja, joilla voi auttaa ihmisiä ja kehittää yritystoimintaa."
Franz on valmis tekemään kovasti töitä perehtyäkseen asioihin, jotka tulevat esille hallitustyössä ja tuodakseen uusia ideoita keskusteluihin.
"Bisneskouluissa opetetaan yleisesti, että tehostaminen on tie tuloksiin. Kuitenkin monissa tapauksissa juuri työntekijäkokemukseen panostaminen on tuonut parhaat tulokset. Diversiteetti voi synnyttää mahtavan energian ja ajattelun, jota ei syntyisi, jos kaikki tulisivat samasta taustasta."
Tulevaisuuden hallitusammattilaisia
Emmi ja Franz ovat taustoiltaan hyvin erilaisia. Mikä heitä yhdistää? Molemmilla on monipuolista osaamista ja kokemusta, uteliaisuutta uusien asioiden edessä, kykyä kysyä haastavia kysymyksiä ja rohkeutta ihmetellä itsestäänselvyyksiksi muodostuneita asioita.
Advisorit pääsevät hallitustyössä näköalapaikalle työelämän murrokseen. He pääsevät myös oppimaan lisää hallitustyöskentelystä ja toimialasta erittäin kokeneilta ammattilaisilta.
"Emmi ja Franz ovat selkeästi profiloituneet ryhmään, joka haluaa hallitusammattilaisiksi", Paula toteaa. "Tämä on heille yksi tärkeä askel eteenpäin."
Toimitusjohtajana Paulaa ilahduttaa se, että uudet hallituksen jäsenet pystyvät omalla elämänkatsomuksellaan tuomaan tuoreita näkemyksiä ja auttaa näin häntä onnistumaan.
"Mitä jos hallituksen tehtävä olisikin saada toimitusjohtaja kukoistamaan ja onnistumaan työssään ja sparrata häntä?" Paula pohtii.
Hallitustyö sai heti uutta virtaa
HRM Partnersin hallitus tapasi uudessa kokoonpanossaan ensimmäistä kertaa toukokuun lopulla
"Pelkästään kahden uuden jäsenen läsnäolo sai ilmapiirin muuttumaan innostuneemmaksi, rennommaksi", Staffan kuvailee. "Parin vuoden kuluttua olen erittäin tyytyväinen, jos olemme löytäneet jonkun uuden näkökulman strategiaamme ja toteuttaneet sen."
Emmiä ensimmäinen hallituksen kokous kutkutti.
"Olin toki tavannut Staffanin ja Paulan, mutta kokoonpanon ryhmädynamiikka jännitti. Koin itseni todella tervetulleeksi ja tasa-arvoiseksi pöydän ääressä. Mukanaolo oli luontevaa."
Franz vahvistaa, että heidät otettiin heti työskentelyyn mukaan. Keskustelu oli avointa ja vilkasta, skenaariotyöskentelystä syntyi monia vaihtoehtoisia näkemyksiä, joiden tuottamisessa sekä Emmi että Franz olivat aktiivisia.
Miltä hallitustyö uudessa roolissa sitten tuntui ensimmäisen kerran jälkeen, Franz?
"Fiilis oli onnellinen. Tuli tunne siitä, että olen oikeassa paikassa. Koin, että mua arvostetaan ja mulle tehtiin helpoksi arvostaa heitä."
Vaikuttaa siltä, että HRM Partnersin hallituksella on uusien jäsenten myötä entistä paremmat edellytykset synnyttää uudenlaista energiaa ja ajatuksia suomalaisen työelämän kehittämiseksi. Jos hallitustyön sivutuotteena syntyy onnellisuutta, mikäpä sen parempaa.
Teksti: Minna Sütö
Kuva: Klaus Elfving
Emmi Jääskeläinen
Arkkitehti, Aalto-yliopisto
Taiteen maisteri, International Design Business Management, Aalto-yliopisto
Työkokemusta mm.
Arkkitehdit NRT Oy
Fira Group Oy
ARKVAL arkkitehdit Oy
Motto:
"Tulevaisuus ei vain odota meitä tuolla jossain, vaan sitä tehdään ja siihen voi vaikuttaa."
Franz Mittler
Oikeustieteen maisteri, Helsingin Yliopisto
Tuotantotalouden opintoja, Aalto-yliopisto
Työkokemusta mm.
OP Financial Group
Hannes Snellman Asianajotoimisto Oy
Big Time Oy
Motto:
"The better you're prepared, the luckier you'll get."
Millennial Board
Millennial Board on kasvuhaluisten yritysten ja näkemyksellisten milleniaalien kohtaamisfoorumi. Millenniaalit auttavat yrityksiä ymmärtämään paremmin oman sukupolvensa ajatuksia ja näkemyksiä. Fasilitaattorin johtamissa round table -keskusteluissa millenniaalit toimivat mentoreina yritysten edustajille ja haastavat heidän vakiintuneita ajattelu- ja toimintatapojaan. Keskusteluissa pohditaan yhdessä esimerkiksi omaa identiteettiä ja inspiraation lähteitä, tavoitteita, isomman yhteiskunnallisen agendan puolesta puhumista sekä sitä, miltä yritys näyttäisi, jos se perustettaisiin nyt uudestaan.
www.millennialboards.com