Outplacement ja uravalmennus, 13.09.2018
Hella Lighting Finland Oy: Tehtaan alasajo vaatii ihmisten kunnioitusta ja tunteiden johtamista
Tehtaan alasajo on hoidettava mahdollisimman tyylikkäästi. Lähtijöistä on pidettävä huolta loppuun asti, päätti Hellan toimitusjohtaja Kimmo Suupohja kuultuaan ikävät uutiset. Puolitoista vuotta kestänyt Salon tehtaan alasajo on nyt melkein ohi. Haikeutta jäi, mutta ei katkeruutta tai vihaa.
Hella Lighting Finland Oy on salolainen autoteollisuuden alihankkija, joka työllistää muovialan ihmisiä. Maailmanlaajuisen Hella-konsernin liikevaihto on noin 7 miljardia. Salossa henkilöstöä oli yhteistoimintaneuvotteluiden alkaessa noin 180. Vähennystarve oli noin 140 henkeä.
Hella-konserni päätyi lakkauttamaan Salon tehtaan lokakuussa 2016 aloitettujen yhteistoimintaneuvotteluiden jälkeen. Tuotanto siirtyisi Romaniaan.
"Olin ollut toimitusjohtajana yksitoista vuotta ja halusin hoitaa tehtaan alasajon niin hyvin kuin mahdollista. Nämä ihmiset ansaitsevat sen, olihan täällä paljon 30 - 40 vuoden työsuhteita," toimitusjohtaja Kimmo Suupohja sanoo.
Hellan tilanne on tuttu HRM Partnersin liiketoimintajohtaja Elina Palmroth-Leinolle. Hän ja hänen tiiminsä ovat yritysten tukena muutoksissa ja irtisanomisiin johtavissa sopeutustilanteissa.
"Yrityskuvan kannalta on tärkeää, että muutokset hoidetaan aina yrityksen arvojen mukaisesti", Elina Palmroth-Leino toteaa ja jatkaa: "Meille HRM Partnersilla on tärkeää, että yritys saa asiantuntevaa apua ja esimiehet tukea. Valmentajamme tekevät kaikkensa, että lähtijät löytävät itselleen uuden työn mahdollisimman nopeasti."
Kun yrityksen tuotanto siirretään ulkomaille, koko porukka saattaa tietää omien töiden päättymisestä jopa puolitoista vuotta etukäteen. Kaikki pohtivat, mitä tapahtuu töiden päättymisen jälkeen.
Hellan tilanteessa erityisen haastavaa oli se, että samanaikaisesti alasajon kanssa oli tehtävä varastoon melkein tuplatuotanto ja koulutettava romanialaista henkilökuntaa Salon tehtaalla.
"Alkuvaiheessa esiintyi vahvoja tunteita - ärsyyntymistä, vihaa, pelkoa. Totesimme johtoryhmässä, että sellaisissa tunnetiloissa emme jaksa kahta vuotta. Päätimme hoitaa alasajon ammattimaisesti ja hyvin. Päätimme johtaa tietoisesti myös tunteita, joita muutos toisi mukanaan. Ymmärsimme, että tarvitsemme tueksemme hyvät kumppanit", Kimmo Suupohja toteaa.
Yhteistyökumppaniksi valikoitui luontevasti HRM Partnersin valmentaja Riitta Rinne, jolla oli aikaisempiakin yhteyksiä Hellaan. Myös Mehiläisen työterveyspalvelut olivat ahkerassa käytössä.
Työnhakuvalmennukset loivat uskoa tulevaan
Työnantajien ei vuonna 2016 ollut vielä pakko tarjota työnhakuvalmennuksia, mutta Hellan johto piti sitä tärkeänä osana henkilöstön työllistymistä. Useimmille työntekijöille Hella oli ollut elämän ainoa työpaikka, eikä kokemusta työnhausta ollut.
Valmennuksen pitää antaa työkaluja siihen, miten pärjätä nyt ja miten valmistautua työnhakuun, kun se aika koittaa. Ajatteluprosessit voidaan käynnistää heti, ennen töiden päättymistä.
"Pyysimme Riitta Rinteen kertomaan johtoryhmälle, mitä työnhakuvalmennus tarkoittaa. Palastelimme valmennukset lähtöpakettien mukaisiin kuuteen lähtöaaltoon. Näin Riitta pystyisi keskittymään yhteen ryhmään kerrallaan", Kimmo Suupohja kertoo.
Alkuun porukka olisi halunnut työnhakuvalmennukset rahana. Siihen ei kuitenkaan suostuttu.
Riitan vetämä työnhakuvalmennus alkoi itseanalyysistä, joka on työnhakuprosessin perusta. Yhdessä käytiin läpi kunkin vahvuudet, osaamiset ja saavutukset.
"Ei mulla tällaisia ole! Olen tehnyt töitä vaan", kuului tyypillinen kommentti.
Riitta jatkoi kyselyä sinnikkäästi, ja lopulta osaamisia ja vahvuuksia alkoi löytyä. Työ Hellalla oli luonut monitaitoisia ihmisiä. Tämä oli monelle silmiä avaava yllätys.
Hellan luottamusmies Anne Hakamäki osallistui aktiivisesti valmennuspäiviin ja oli Riitan tukena.
Anne osasi täydentää asioita, joita ei tullut muille mieleen. Hän myös auttoi ihmisiä käytännön asioissa - esimerkiksi opetti ihmisiä käyttämään tietokonetta.
Valmennettavat arvostivat opastusta työnhakuvideoiden tekoon ja piilotyöpaikkojen hakuun. HRM Partnersin verkkopohjaista TyönhakuApuria ja Uraopasta kiiteltiin paljon. Yksilötapaamisissa oli mahdollisuus henkilökohtaisempaan ohjaukseen.
Valmennuksen lopputuloksena kaikilla on toimiva CV ja avoimen hakemuksen pohja. LinkedIn -profiili tehtiin halukkaille. Kaikilla on myös räätälöity työnhaun toimintasuunnitelma. Valmennus päättyi aina tilaisuuteen, jossa vielä yhdessä kerrattiin mitä on tehty ja miten tästä eteenpäin.
Moni oli alkuun skeptinen ja usko omaan työllistymiseen oli heikko (arvosana 3-7). Valmennuksen jälkeen usko omaan työllistymiseen oli jo vahvaa (arvosana 8-10). Palautteiden perusteella 100 prosenttia hellalaisista suosittelisi HRM Partnersin valmennusta muille.
"Ensimmäinen ryhmä antoi Riitan valmennuksesta loistavaa palautetta. Ilmapiiri muuttui heti toiveikkaammaksi. Moni tuli kiittämään. Ilman valmennuksia ja yhteistyön ilmapiiriä olisi tullut italialaisia lakkoja. Nyt ei laatu eikä tuottavuus kärsinyt missään vaiheessa", Kimmo Suupohja toteaa.
"Parasta on, että monet ovat alkaneet työllistyä", Riitta Rinne ja Anne Hakamäki sanovat.
Hellan ihmisiä on päätynyt mm. työnjohtajiksi, muovi- ja elektroniikkateollisuuden erilaisiin tehtäviin, yrittäjäksi, suunnittelijoiksi, ompelijaksikin. Moni nuoremmista ja vanhemmistakin on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja lähtenyt opiskelemaan. Muutamat ovat lähteneet lähihoitajakoulutukseen, jotkut opiskelevat insinööriksi, röntgenhoitajaksi, tekniseksi piirtäjäksi, kiinteistöhuollon ammattilaisiksi tai taloushallinnon osaajiksi.
Miten selvitä mahdollisimman vähin haavoin?
"Koulutukseltani olen diplomi-insinööri. Työurani aikana olen kuitenkin oppinut, että tärkeintä on pitää huolta ihmisistä. Tuotannon siirron onnistuminen oli täysin kiinni ihmisten motivaatiosta ja onnistumisesta. HRM Partnersin valmennukset loivat hyvää ilmapiiriä ja uskoa tulevaan", Kimmo Suupohja kuvailee.
Erityistä kiitosta saa pääluottamusmies Anne Hakamäen toiminta.
"Anne antoi tosi ison tuen. Yhdessä pyrittiin siihen, että selvittäisiin mahdollisimman vähin haavoin. Lopetettiin työnantaja - työntekijä vastakkainasettelun rakentaminen."
Hellan erikoisuus oli lähtevälle henkilöstölle teetetty kirja, Hellan perhe. Kirja kertoo tehtaan lopettamisen hetkistä ihmisten tarinoiden kautta. Kuvista ja teksteistä huokuu rauha ja tyyneys, usko tulevaisuuteen.
Jokaisen lähtöaallon viimeinen työpäivä on ollut vapaapäivä. Sen päivän iltana firma on tarjonnut jäähyväisillallisen. Näistä viimeinen pidetään lokakuussa 2018.
Silloin voidaan todeta, että Hella on toteuttanut lupauksensa. Lähtijöistä on pidetty huolta viimeiseen asti.
Haikeutta jäi, mutta ei katkeruutta tai vihaa.
Teksti: Minna Sütö
Kuvat: Erkki Tuominen
Lue HRM Partnersin tarjoamista ratkaisuista sopeutus-, muutosturva- ja irtisanomistilateisiin
Hellan toimitusjohtaja Kimmo Suupohjan 5 vinkkiä muutosprosessien toteutukseen
- Suunnitelkaa mahdollisimman hyvin etukäteen. Kaikille on helpompaa, kun luotte yhteisen tilannekuvan ja etenemissuunnitelman. Ihmiset haluavat tietää, mitä tapahtuu.
- Luopukaa vastakkainasettelusta. Hoitakaa asiat mahdollisimman hyvässä yhteistyössä henkilöstön edustajien ja henkilöstön kanssa.
- Hankkikaa ammattilaiset muutosprosessin kumppaniksi. Kun oman organisaation energia on kiinni muutoksen toteuttamisessa, kannattaa hankkia ulkopuolelta ammattitaitoisten valmentajien tuki koko henkilöstölle. Myös työterveyshuolto kannattaa ottaa aktiiviseksi osaksi tukiverkkoa.
- Muistakaa johtaa tunteita. Pitkän prosessin aikana tunnetilat vaihtelevat todella paljon. Puhukaa ja miettikää yhdessä, minkälaisessa tunnetilassa haluatte työskennellä. Seuratkaa tilannetta ja reagoikaa tarpeen vaatiessa. Antakaa mahdollisuus tunteiden purkuun ja työstämiseen.
- Arvostakaa lähtijöitä ja heidän työpanostaan loppuun asti. Jokainen lähtijä on antanut panoksensa organisaation eteen ja ansaitsee arvostavan kohtelun työsuhteen päättyessä. Lähtijät voi huomioida tekemällä jotain ekstraa työsuhteen päättyessä, vähintäänkin heille pidetään läksiäiset.
HRM Partnersin liiketoimintajohtaja Elina Palmroth-Leinon 5 vinkkiä pitkän muutosprosessin toteutukseen
- Ohjausryhmä. Kootkaa muutoksen johtamista tukemaan nimetty ohjausryhmä, jolla on selkeät vastuut ja roolit.
- Ulkopuolinen apu. Hankkikaa kumppaniksi luotettava valmennusyritys, jolla on kokemusta vastaavista muutosprosesseista ja joka voi ottaa vastatakseen muutosprosessin tukemisesta eri tarpeineen.
- Viestintä. Viestintä kannattaa miettiä ja suunnitella selkeästi, etteivät huhut lähde liikkeelle. Tavoitteeksi yhtenäinen viestintä, oikeaan aikaan oikeille ryhmille.
- Esimiestyö. Esimiehet tarvitsevat tukea muutosprosessin alusta loppuun ja päätöksenteon jälkeenkin, jotta he jaksavat olla henkilöstön tukena ja viestiä yhdenmukaisesti.
- Avainhenkilöt. Miten varmistetaan avainhenkilöiden jaksaminen ja pysyminen? Miten heitä motivoidaan ja palkitaan tekemään hyvää työtä loppuun asti? Myös toimitusjohtajan olisi hyvä saada yksilöllistä tukea, koska muutosten läpi vieminen on vaativaa ja kuluttavaa.