Johtaminen ja esimiestyö, 11.10.2016
HR-johtajalla on vaikutusvaltaa
HRM Partnersin tuoreen tutkimuksen mukaan suurten yritysten HR-johtajat pääsevät kokemustensa mukaan vaikuttamaan erittäin hyvin haluamiinsa asioihin yritystensä johtoryhmissä. He ovat vuorovaikutustaitojen moniottelijoita, joilla on useita keinoja vaikuttaa johtoryhmän muihin jäseniin.
HRM Partnersin valmentajat haastattelivat elokuussa 27 henkilöstöjohtajaa Suomen suurimmista yrityksistä HR-johtajatutkimukseensa. Tutkimuksen kimmokkeena oli edellisvuonna toteutettu johtoryhmätutkimus, jonka tulosten perusteella HR-johtajat vaikuttivat kaikkein kriittisimmiltä johtoryhmien työskentelyyn.
"Haastattelujen avulla halusimme saada tarkemman kuvan tärkeimmän asiakasryhmämme roolista, tilanteesta ja tulevaisuuden haasteista", toteaa HRM Partners Oyn johtaja Anitta Niemelä.
Kvalitatiivisen haastattelututkimuksen tulokset ovat ilahduttavan myönteisiä.
Haastatteluun osallistuneet HR-johtajat kokevat pääsevänsä vaikuttamaan tällä hetkellä erittäin hyvin niihin asioihin, joihin he haluavat vaikuttaa.
Vastausten keskiarvo 8,9 asteikoilla 1-10 on Niemelän mukaan erittäin korkea.
74 prosenttia haastatelluista piti suurimpana saavutuksenaan johtoryhmässä aikaansaamaansa ajattelutavan muutosta, joka koskee ihmiskäsitystä, johtamisajattelua, johtamisen vastuuta ja HR:n saamaa arvostusta.
"Suurin osa HR-johtajista kertoi henkilöstön näkyvän yrityksensä strategiassa. Henkilöstö näkyy yrityksen strategiassa kulttuurin, yhteisten arvojen, osaavan henkilöstön, esimiestyön sekä toimintatapojen ja hyvinvoinnin fokusalueina", Niemelä sanoo.
Henkilösuhteet ja liiketoiminnan ymmärrys edistävät vaikuttamista
Vaikuttamista edesauttavat haastattelujen mukaan oma halu vaikuttaa asioihin, valtuus ja tila toimia, hyvät henkilösuhteet toimitusjohtajaan sekä asioiden käsittely esimiehen ja kollegoiden kanssa ennen johtoryhmää.
85 prosenttia haastatelluista piti henkilökohtaisten suhteiden rakentamista ja hyödyntämistä tärkeimpänä vaikutuskeinonaan johtoryhmässä. Toisena vahvana vaikutuskeinona tutkimuksessa nousee esiin rationaalinen suostuttelu ja argumentointi.
"Yrityksen liiketoimintaymmärryksen ja bisneslogiikan hallitseminen edesauttavat HR-johtajan ehdotusten läpivientiä. HR-johtajalta odotetaankin nyt ja tulevaisuudessa entistä enemmän kykyä tuottaa arvoa yritykselleen, mikä edellyttää nykyistä vahvempaa liiketoimintaosaamisen hallintaa HR-, vaikuttamis-, teknologia- ja analytiikkaosaamisen ohella", Niemelä sanoo.
Menestyvä HR-johtaja osaa arvioida toimintaansa sekä oman työkenttänsä että koko organisaation liiketoiminnan näkökulmasta.
Haastatellut HR-johtajat pohtivat myös, millaisia vaikuttamiskeinoja HR voi käyttää, jos ei ole johtoryhmän jäsen. Suurin osa vastaajista pyrkisi vaikuttamaan johtoryhmäläisiin ja muihin vaikutusvaltaisiin organisaation jäseniin sekä pyytämään puheenvuoroja johtoryhmään. Vaikuttamisen joryn ulkopuolella uskottiin kuitenkin vievän enemmän aikaa ja olevan myös työläämpää. Joryn ulkopuolella olisi myös vaikeampaa saada kaikkea tarpeellista tietoa tai tukea.
Automatisoinnin ajuri
Niemelä uskoo, että HR-johtaja voi olla avainasemassa digitaalisuuteen ja tietotyön automatisointiin liittyvien projektien läpiviennissä organisaatiossaan.
"Ajan hermolla oleva HR-johtaja ymmärtää, mikä työ on hyödyllistä automatisoida ja miten organisaation työt määritellään uudelleen muutoksen myötä sekä millaisia osaamistarpeita muutos tuo henkilöstön osaamistarpeisiin", Niemelä sanoo.
Teksti: Olli Manninen
Lue lisää HR-johtajatutkimuksesta verkkosivuiltamme
HR-johtajatutkimus pähkinänkuoressa:
Kvalitatiiviseen tutkimukseen osallistui 27 HR-johtajaa Suomen suurimmista yrityksistä.
Henkilöstöjohtajana keskimäärin 13 vuotta ja nykyisessä johtoryhmässä keskimäärin 5 vuotta.
37 prosentilla tulosvastuullista liiketoimintaa keskimäärin noin 4 vuotta.
41 prosentilla vastaajista vastuullaan HR:n lisäksi muita alueita.
Naisia 85 prosenttia, miehiä 15.
Lisätietoja:Anitta Niemelä, HRM Partners Oy
040 7421110
Kokonaisvaltainen kameleontti
HR-johtajatutkimus antaa hyvän läpileikkauksen, millaisia valmiuksia HR-johtajille asetetaan eri organisaatioissa. HR-johtaja saisi olla ainutlaatuisimmillaan aikamoinen ajatustyön akrobaatti vastatakseen kaikkiin häneen kohdistettuihin odotuksiin.
HR-johtajan roolia kuvailtiin monin eri tavoin: kameleontti, äiti, liima, sillanrakentaja tai ihmisen ääni valtameressä.
Tutkimuksessa esiintulleita metaforia tulkiten HR-johtajan rooli johtoryhmässä on haastaa, viedä asioita eteenpäin, kehittää, herättää, virkistää ja katsoa tulevaisuuteen.
HR:n tehtävä on tunkeutua joka paikkaan, jotta saa ihmiset herätettyä. Toisaalta HR on myös virkistävä lähde, joka saa vietyä asioita eteenpäin, näkymällä ja voimallisesti tekemällä.
HR:ltä toivotaan edelläkävijän asennetta, mutta ei kuitenkaan liikaa. HR tuo turvallisuutta ja järjestelmällisyyttä, ja pitää kaiken kestävänä. HR hyödyntää vuorovaikutusosaamistaan johtoryhmän hyödyksi. Hänellä on pelisilmää. Hän on kuin äiti perheessä: välillä kovinkin ymmärtäväinen, ja välillä taas muistuttaa säännöistä