Hyvä työelämä, 06.11.2014
Innostus tuottaa tulosta
Innostus edistää yksilön hyvinvointia mutta myös yrityksen menestystä. Näin väittää sisäistä motivaatiota tutkinut Karoliina Jarenko Filosofian Akatemiasta.
"Ulkoinen motivaatio rakentuu keppien ja porkkanoiden varaan, kun taas sisäisesti motivoitunut henkilö tekee tekemisen ilosta", toteaa Filosofian Akatemian toimitusjohtaja Karoliina Jarenko. Hänen mukaansa sisäinen motivaatio on eduksi niin työntekijälle itselleen kuin työnantajallekin.
"Tutkimukset ovat osoittaneet, että sisäisesti motivoitunut työntekijä voi hyvin ja on myös tuottavimmillaan. On näyttöä siitä, että innostus ennustaa tuottavuutta paremmin kuin pelkkä työtyytyväisyys", Jarenko kertoo. Hän luonnehtii työtyytyväisyyttä passiiviseksi viihtymiseksi, kun taas innostus johtaa aktiiviseen työn imuun tai virtaukseen.
Jarenko myöntää, että hyviä tuloksia on syntynyt myös palkan tai aseman kannustamana, mutta ulkoinen motivaatio sisältää riskinsä.
"Eräässä tutkimuksessa todettiin, että työntekijöiden terveys ja tyytyväisyys laskivat, kun he olivat saavuttaneet ulkoiset tavoitteensa, eikä sama palkkio enää riittänyt."
Virtaus - vastuu - vapaus
Sisäisen motivaation johtaminen perustuu Jarengon mukaan psykologisten perustarpeiden tyydyttämiseen. Työn imun tai virtauksen ohella perustarpeita ovat vastuu ja vapaus.
"Teet sitä mistä tykkäät, teet sen hyvin ja palvelet sillä muita", Jarenko selventää. Hän korostaa, että virtaus, vastuu ja vapaus vaikuttavat kaikki toisiinsa ja kukin yksilö painottaa niitä omalla tavallaan. Yhdelle asiakashallintajärjestelmän päivittäminen edustaa yhteistä hyvää ja on vaivan arvoista. Toiselta se riistää julmasti vapauden ja patoaa virtauksen.
Jarenko muistuttaa, että ikäviä tehtäviä on aina ja pelisääntöjä tarvitaan, mutta moniin tehtäviin voi - ja kannattaa - vaikuttaa. Hänen mukaansa kyse on pitkälti tavoista, joilla työt tehdään.
"On tärkeää, että työntekijä voi valita oman vireystasonsa ja mielenkiintonsa mukaan, miten ja milloin hän tekee tehtävänsä."
Tuunataan työstä innostavampi
Jarenko kannustaa työyhteisöjä selvittämään, mitä kukin yksilö haluaa työltään. Siis herättämään turhia toiveita? Ei, Jarenko vakuuttaa. Hän on huomannut, että kohtuuttomia toiveita tulee vain harvoin ja yleensä työn pieni tuunaaminen riittää. Monesti tuunata voi ihan itsekseenkin.
"Esimerkiksi muuan bussikuski tarjoaa aikuisille lastenlippua ja virnuilee tyytyväisenä peilin kautta, kun hän huomaa asiakkaan myhäilevän", Jarenko kertoo. Joskus auttaa selkeä vaihtokauppa.
"Teetkö mulle excelin, jos keitän sulle kahvit?" Jarenko on pistänyt kokonaisia johtoryhmiäkin kirjoittamaan suosikki- ja inhokkityönsä paperilapuille ja vaihtamaan niitä keskenään.
"Kuulostaa ehkä lapselliselta, mutta se toimii. Arkinen onnellisuus syntyy niistä pienistä asioista, joita teemme päivän aikana."
Jarengon työpaikalla, Filosofian Akatemiassa, on käytetty järeitäkin keinoja sisäisen motivaation palauttamiseen. Kun erinomainen valmentaja kaipasi vanhaa ohjelmointityötään, perustettiin tytäryritys.
"Nyt hän koodaa työkseen, ja hän on tehnyt tosi hyvän tehtävänhallintasoftan."
Pelataan hinkupajatsoa
HRM Partnerissa työn tuunaaminen on tuttua. Sellaiseksi voisi kutsua esimerkiksi hinkupajatsoa, jota he pelasivat hiljattain organisaatiouudistuksen kynnyksellä. Kukin työntekijä kertoi, millaisiin töihin hänellä on suorastaan hinku ja millaisiin ei, ja jokaiselle muokattiin sopiva kolo uudessa organisaatiossa.
Itse asiassa HRM Partnersin asiantuntijat pelaavat hinkupajatsoa myös työkseen. Hehän auttavat muita työyhteisöjä ja esimiehiä selvittämään, millaiset tehtävät kutakin tekijää motivoivat ja miten omiin työtehtäviin voisi suhtautua.
Yksilö huomioon tasapuolisesti
On kaunis ajatus kunnioittaa jokaisen yksilön tapaa motivoitua, mutta miten yhteisölle perustellaan vaihtelevat vapaudet ja velvollisuudet?
"Kun ohjataan työtä tuloksista käsin, sitä ei tarvitse miettiä", Jarenko toteaa. Hän pitää tulosjohtamista oivallisena ratkaisuna siinäkin mielessä, että se toimii sekä sisäisesti että ulkoisesti motivoituvalle. Yhtä motivoi tulospalkka, toista kannustaa tieto siitä, että hänen innostuksestaan on yhteisölle hyötyä.
"Hyvin palkitsevaa on myös onnistumisen kokemus."
Teksti: Marianna Salin
Karoliina Jarenko työskentelee toimitusjohtajana Filosofian Akatemiassa, joka tutkii ja kehittää työyhteisöjä. Hän ja Frank Martela ovat tutkineet sisäistä motivaatiota ja koonneet alan merkittävät tutkimukset julkaisuun Sisäinen motivaatio - Tulevaisuuden työssä tuottavuus ja innostus kohtaavat.
Filosofian Akatemia on yksi Työelämä 2020 -hankkeen kumppaneista HRM Partnersin rinnalla