Johtaminen ja esimiestyö, 26.08.2014
Iso saapas tukevammin jalkaan - Patria Young Talent -ohjelma
Kun saappaat ovat isot, jalkoja on turha rasittaa enempää kuin on pakko. Kantapään kautta oppiminen ei siksi tule olemaan tämän jutun teemana. Keskitytään sen sijaan HRM Partnersin luotsaamaan Young Talent -valmennusohjelmaan, jonka turvin Patrian Aviation-liiketoiminta lähti viime vuonna valmistautumaan tuleviin muutoksiin.
"Liiketoiminnan haasteena on jo pidempään ollut kuinka saada sopivia kasvamisen paikkoja oikeille henkilöille oikeaan aikaan", kuvaa Patria Aviationin johtaja Lassi Matikainen valmennuksen lähtökohtia.
- Aviation-liiketoiminnan eri yksiköistä löytyy erittäin kokeneita, ansioituneita johtajia sekä nuoria lahjakkaita osaajia. Välistä puuttuu kuitenkin sukupolvi tai kaksi, Matikainen luonnehtii. Mahdollisuuksia väliportaan johtajaksi kasvamiseen ei ole ollut riittävästi tarjolla.
Kun sukupolvenvaihdos liiketoiminnassa alkaa tapahtua muutaman vuoden sisällä toden teolla, edessä on isoja hyppyjä. Näitä lähdettiin pehmittämään Young Talent -valmennuksella, johon valittiin mukaan 12 osaajaa. Valmennus on osa koko Patria-konsernia koskevaa LEAP-valmennuskokonaisuutta, jossa osa valmennettavista jatkaa kehittymistään.
"Panostamalla uusiin johtajiin saadaan isoihin saappaisiin villasukkaa mukaan. Riski hölskymiseen pienenee", Matikainen summaa.
Kuuntele, älä kommentoi
Valmennukseen valittujen nuorten erimiesten ja asiantuntijoiden kanssa lähdettiin kehittämään itsetuntemusta ja johtamisen taitoja, niin taiteen kuin tieteenkin keinoin. Valmennettavaat havahtuivat kuuntelemisen ja kommunikoinnin merkitykseen muun muassa erilaisilla kokemuksellisilla ryhmäharjoituksilla. Piirtämisen ja patsaiden teon kautta puolestaan kehitettiin itsetuntemusta ja tilanteiden kuvaamista.
Eväitä kertyi, kertovat valmennuksen osallistuneet Tuomo Jokisalo ja Timo Rimpioja Patrian Jämsän Hallin toimipisteestä. Jokisalo toimii siellä lujuuslaskennan asiantuntijana ja Rimpioja hankepäällikkönä. Rimpioja vetää työssään kymmenen hengen tiimiä, Jokisalolle esimiestehtävät puolestaan ovat tulleet tutuksi aiemmissa rooleissa.
Vuodesta 2006 Patrialla työskennelleet miehet pääsivät valmennuksessa muun muassa tunnistamaan vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan johtajina. Se herätti ajatuksia.
"Kirkastui muun muassa se, että johtajuus lähtee hyvin pitkälti omasta itsestä, sen ei pitäisi olla erillään muista rooleista. Johtajan on tärkeää tuntea itsensä", Jokisalo pohtii.
Sekä Jokisalo että Rimpioja pitävät kuuntelua ja keskustelua johtajan tärkeimpinä ominaisuuksina. Tämä käsitys vahvistui valmennuksessa, jossa kuuntelijan rooliin sai eläytyä normaalista poikkeavalla tavalla. Aktiivisen kuuntelemisen harjoituksessa ei saanut ottaa kantaa asioihin eikä tarjota ratkaisuja. Ainoastaan kuunnella.
"Kyllä siinä joutui pidättelemään itseään, ettei lähde johdattelemaan keskustelua", Rimpioja kertoo.
"Tuli hyvä muistutus siitä, kuinka motivoivaa ihmiselle on keksiä ratkaisu itse johonkin. Tai ainakin päästä vaikuttamaan siihen, miten hommia tehdään."
"Jos asioihin ei saa vaikuttaa lainkaan, ihminen ei anna kuin 20 prosenttia omasta panoksestaan", Rimpioja pohtii.
Delegoi, älä touhua
Aviation-liiketoiminnan nykyisten johtajien keskuudesta valitut mentorit olivat keskeinen osa valmennusta. Valmennettavat jakoivat kokeneempien johtajien kanssa ajatuksia ja tekivät yhdessä harjoituksia.
Jokisalo löysi mentorinsa kanssa yhteisen pähkinän purtavaksi: miten keskittyä kehittymiseen päivänpolttavien johtamishaasteiden keskellä?
"Meille molemmille oli haastavaa pitäytyä irti päivänpolttavista johtamiskysymyksistä ja keskittyä itsensä ja organisaation kehittämiseen."
Myös Rimpioja kertoo painivansa saman tilanteen kanssa.
"Delegointi on kehittämisalueitani, itse ei saa touhuta liikaa. Esimiehelle pitää jäädä aikaa vaikeiden asioiden ratkomiseen ja pidempikestoiseen kehitystyöhön."
Jakamisen taito jäi taloon
Miten valmennus sitten näkyy Patriassa sen jälkeen kun kouluttajat ovat poistuneet ja arki palannut?
Henkilöstön kehittämispäällikkö Tapani Kuukkanen nostaa esille kaksi isoa, ilahduttavaa muutosta.
"Valmennuksen kautta syntyi jakamisen kulttuuri. Osallistujat hiffasivat, että omalle epämukavuusalueella meneviä hankalia asioita kannattaa jakaa muiden kanssa."
"Tämä on säteillyt arkeen. Porukat ovat verkostoituneet hyvin ja monet ovat jatkaneet ajatusten vaihtoa mentoreiden kanssa", Kuukkanen kehuu.
Toinen valmennuksen tärkeästä oivalluksesta on Kuukkasen mukaan ollut se, mikä merkitys luottamuksen syntymisellä on.
Valmennuksessa käytetyt luovat menetelmät, kuten kuunteluharjoitukset tai patsaan rakentaminen, olivat perinteisessä asiantuntijaorganisaatiossa täysin uusia työskentelytapoja. Niiden kokeminen yhdessä yhdisti porukkaa. Samalla toisten tuntemiselle avautui uusia mahdollisuuksia.
"Aiemmin on helposti kuviteltu, että johtajan on kerrottava miten asia on. Kun harjoitusten kautta oivallettiin, että kaveri saakin keksiä vastauksen, tietynlainen paine poistui", Kuukkanen kuvaa.
"Palaverissa voikin kysyä asiantuntijatiimiltään, miten he asian ratkaisisivat."
Teksti: Johanna Lassy-Mäntyvaara
Kuvat valmennustilanteesta: Tapani Kuukkanen
Valmentajan näkökulma:
"Patrian young talents -ryhmää oli innostavaa valmentaa, sillä he olivat alusta lähtien todella sitoutuneita ja tiedonjanoisia valmennettavia. Minun olikin helppoa käyttää valmennuksen aikana erilaisia kokemuksellisia menetelmiä valmennettavan asian sisäistämiseksi. Osallistujat mm. suunnittelivat ja toteuttivat kaksi Patrian toimintaan liittyvää "still- kuvaa", näkökulmina sekä mallikkaammin että vähemmän mallikkaammin sujuneet tilanteet. Toisten kuvatessa tilannetta muut valmennettavat keskustelivat siitä mitä kuvassa näkivät. Osallistujat kokivat, että tämä oli tehokas tapa analysoida tyypillisimpiä haasteita hauskalla tavalla. Patria young talents -ryhmä on rohkeutta ja energiaa pursuava tulevaisuuden johtajien valiojoukko." - Vesa Kangasperko, valmentaja, HRM Partners
Kun sukupolvenvaihdos liiketoiminnassa alkaa tapahtua muutaman vuoden sisällä toden teolla, edessä on isoja hyppyjä. Näitä lähdettiin pehmittämään Young Talent -valmennuksella.
Valmennuksessa käytetyt kokemukselliset menetelmät, kuten kuunteluharjoitukset tai visualisointi rakentamalla patsas, olivat perinteisessä asiantuntijaorganisaatiossa täysin uusia työskentelytapoja. Niiden kokeminen yhdessä yhdisti porukkaa. Samalla toisten tuntemiselle avautui uusia mahdollisuuksia.