Johtaminen ja esimiestyö, 02.11.2017
Jaettu johtajuus: Vincit ja HRM Partners yhteistyöhön
Ohjelmistotalo Vincitin kehittämä LaaS - Leadership as a Service on moderni johtamisen järjestelmä, joka auttaa yrityksiä tunnistamaan ja tarjoamaan työntekijöille merkityksellisiä johtamisen palveluja sekä työntekijöitä itseohjautuvasti kehittämään itseään ja omaa osaamistaan. Jaettu johtajuus merkitsee organisaatioiden sisällä muutosta toimintatavoissa ja johtajuudessa, jonka jalkauttamisessa HRM Partners asiantuntijuudellaan auttaa viemään prosessin onnistuneesti maaliin.
HRM Partnersin ja Vincitin yhteistyö sai alkunsa näistä yhteisistä rajapinnoista.
"LaaS on enemmän kuin pelkkä työkalu. Se on järjestelmä, joka tarjoaa uudenlaisen tulokulman johtamiseen ja sen organisoimiseen. Uusi toimintamalli vaatii muutosta myös organisaatiolta. Järjestelmän sujuvan käyttöönoton ja tehokkaan hyödyntämisen mahdollistamiseksi olemmekin hakeneet kumppaneiksi sellaisia tahoja, joilla on vahvat näytöt organisaatioiden muutoksen tukemisessa. Juuri tästä syystä HRM Partners valikoitui heti alkuvaiheessa mukaan LaaS -yhteistyökumppaniksi", toteaa Vincitin perustaja Mikko Kuitunen.
LaaS sai kimmokkeensa Euroopan parhaaksi työpaikaksi valitun Vincitin omista johtamishaasteista. Yrityksessä oivallettiin, että johtaminen perustuu liiaksi johdon ja HR-ammattilaisten arvailuihin siitä, mitä työntekijät haluavat tai tarvitsevat.
"Liiketoiminnan tasolla olemme jo pitkään ymmärtäneet, että kannattava toiminta lähtee asiakastarpeen ymmärtämisestä. Kun huolehdimme ulkoisista asiakkaistamme laadukkaasti, niin miksemme huolehtisi samalla tavalla myös sisäisistä asiakkaistamme eli työntekijöistä, jotka toteuttavat meidän palvelumme", Kuitunen toteaa.
Kun lisäksi nopeasti kasvavan tietointensiivisen ohjelmistotalon henkilöstöllä oli paljon erilaisia johtamisen tarpeita, alettiin Vincitissä kehittää omaa LaaS-johtamisjärjestelmää.
LaaSin keskiössä ovat työntekijät, jotka voivat tilata järjestelmästä oman osaamisensa ylläpitämiseen ja kehittämiseen sellaisia johtamisen palveluita, jotka auttavat heitä saavuttamaan tavoitteensa. Johtamisen sisällöt räätälöidään yrityskohtaisesti ja palvelujen tarjonnasta voivat vastata yrityksen omien asiantuntijoiden lisäksi myös ulkopuoliset palveluntarjoajat.
Kuitunen kuvailee LaaSia verisuonistoksi, joka menee organisaation joka kolkkaan, mutta ei tee mitään, ellei joku pumppaa siihen happea.
"Tarvitaan yhteistyökumppani, joka ymmärtää tätä muutosta ja auttaa kertomaan organisaatioille, miten muutos viedään läpi, ja miten johtamisen palveluja kannattaa kehittää. Näissä prosesseissa HRM Partnersin osaaminen tulee parhaiten esiin ja auttaa meitä jalkauttamaan LaaSin asiakkaiden organisaatioihin", Kuitunen sanoo.
LinkedIn -sparrauspalvelulle tilausta
Vincit testasi aluksi LaaS-järjestelmää pilottikokeiluna osalle organisaatiostaan reilu vuosi sitten. Nyt palveluja tarjotaan koko henkilöstölle.
"Käynnistimme oman LaaS-järjestelmän viidellä eri johtamisen kategorialla, jotka olivat fyysinen ja henkinen hyvinvointi, osaamisen kehittäminen, tiedon jakaminen sekä uran asiantuntijuus. Kokeilujen kautta olemme nähneet, mitkä sisällöt toimivat tai mille palveluille on erityisesti kysyntää", Vincitin henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen kertoo.
Vincitin henkilöstön palautteen pohjalta nousi esiin kaksi johtamisen aihetta, johon työntekijät kaipasivat erityisesti tukea.
"Unen merkitys hyvinvoinnin edistäjänä nousi niin keskeiseksi, että rakensimme sille kokonaan oman yläkategorian", Pystynen kertoo.
Vincitin työntekijöitä kiinnosti myös johtamisen tuki, miten oman osaamisen saisi paremmin näkyväksi.
"Koska meillä on litteä organisaatio, jossa ei ole hierarkkisia urapolkuja, voi oman urakehityksen näkyväksi tekeminen olla haastavaa. Kehitimme LinkedIn -sparrauspalvelun, joka auttaa ihmisiä tuomaan paremmin esiin oman osaamisensa erilaisten projektien ja asiakaspalautteen kautta", Pystynen kertoo.
Johtamisen palvelumuotoilu kiinnostaa
HRM Partnersin asiakkuusjohtaja Tiina Alho sanoo, että Vincitin LaaS -järjestelmä on herättänyt runsaasti innostusta asiakkaiden keskuudessa ja virittänyt keskustelun johtamisen palvelumuotoilusta ja johtamisen sisällöistä.
"Työelämä muuttuu nopeasti, samoin kuin työntekijöiden odotukset johtamisesta. Saman yrityksen sisällä voi olla uraansa aloittelevia, ruuhkavuosia eläviä tai eläkeikää lähestyviä asiantuntijoita. Heillä kaikilla on erilaiset tarpeet ja odotukset, miten kehittää omaa osaamistaan ja mikä on johtamisen rooli tämän prosessin läpiviennissä", Alho sanoo.
Alhon mukaan moderni johtaminen vaatii moninaisuuden huomioimista, johon LaaS vastaa hyvin.
"LaaSin myötä lähiesimiehen tai johdon ei tarvitse enää arvailla, mikä veisi kutakin yksilöä mahdollisimman tehokkaasti kohti tavoitteita. Mikään työkalu ei kuitenkaan toimi yksinään, vaan palvelun käytön lisäksi täytyy varmistaa riittävä viestintä ja vuorovaikutus. Johtajuus ei poistu LaaSin käytön myötä, vaan siitä tulee jaetumpaa. Tällä tavoin myös yksilöt saadaan ottamaan enemmän vastuuta tekemisestään", Alho sanoo.
Itseohjautuvan johtamisen läpimurto
HRM Partnersin toimitusjohtaja Paula Kilpinen toteaa, että LaaS-toimintamalli ja kumppanuus Vincitin kanssa on erityisen inspiroivaa, sillä se tukee HRM Partnersin strategisia tavoitteita.
"Työelämä, kyvykkyystarpeet ja johtaminen ovat isossa murroksessa. Olemme jo pitkään valmentaneet itsensä johtamista ja koemme, että nyt käsillä on itsensä johtamisen lopullinen läpimurto", Kilpinen sanoo.
"Haluamme olla mukana edistämässä asiakkaidemme kykyä ja halua uudistua sekä löytää ratkaisuja uudistuvan johtamisen tarpeisiin. LaaS tarjoaa yhden uuden tavan palvella työntekijöitä ja tiimejä, joista on tulossa entistä itseohjautuneempia", hän lisää.
Ihmiset haluavat nyt työltään yhä vahvemmin kokemusta työnsä merkityksellisyydestä ja tunnetta, että oma työpanos on osa jotain suurempaa kokonaisuutta. Työntekijät haluavat olla mukana luomassa työnsä sisältöä ja työn tekemisen tapoja.
"Vincitin kehittämä innovaatio vastaa tähän haasteeseen. Mahdollisuus valita oman hyvinvointinsa ja osaamisensa kehittämisen kannalta relevantteja johtamisen palveluita kannustaa työntekijöitä aktiivisesti kehittämään itseään ja omaa osaamistaan", Kilpinen sanoo.
Samalla yritys saa koko ajan tietoa henkilöstön tarpeista ja pystyy vastaamaan näihin ketterästi tarjoamalla sellaisia palveluita, jotka tukevat sekä osaamisen kehittymistä että tuottavuutta.
Teksti: Olli Manninen
Kuva: Lotta Kasi
LaaSin keskiössä ovat työntekijät, jotka voivat tilata järjestelmästä oman osaamisensa ylläpitämiseen ja kehittämiseen sellaisia johtamisen palveluita, jotka auttavat heitä saavuttamaan tavoitteensa.
Näin otat käyttöön LaaS-johtamisjärjestelmän
Vincitin henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen toteaa, että LaaSin kaltainen johtamisjärjestelmä vaatii aivan uudenlaista tulokulmaa johtamiseen ja edellyttää niin esimiehiltä kuin työntekijöiltä joustavuutta, rohkeutta ja vastuuta.
"Esimiesroolissa olevalla voi olla kynnys luopua valta-asemastaan ja hajauttaa johtamistaan.
Työntekijän
vastuulla on puolestaan reflektoida omaa osaamistaan ja tunnistaa
esteitä, jotka ehkäisevät sitoutumista organisaation tavoitteisiin",
Pystynen toteaa.
Pystynen rohkaisee organisaatioita arvioimaan avoimin mielin, miten LaaS-johtamisjärjestelmä voisi toimia heidän kohdallaan. Hän antaa viisi vinkkiä LaaSin jalkauttamiseen ja kannustaa kumppanin mukaanottoa muutosprosessiin.
- Kartoita, miten modernissa johtamismallissa organisaatiosi on tällä hetkellä.
- Mieti, mitkä tekijät organisaation hierarkian tai työntekijöiden näkökulmasta voisivat olla esteitä LaaSin käyttöönotolle.
- Rajaa jokin tietty alue, jolla pilotoit LaaS -johtamisjärjestelmän organisaatiossasi. Hyvinvointiin liittyvät palvelut voivat olla yksi hyvä lähtökohta testata palvelumallia ja sen toimivuutta.
- Kokeile ja muokkaa palveluja esimiesten ja työntekijöiden palautteen perusteella.
- Varaudu vaativaan muutosvaiheeseen, kun organisaatiossa toteutetaan päällekkäin uutta ja vanhaa johtamisjärjestelmää.