Hyvä työelämä, 15.03.2018
Muutoksen kautta katse tulevaisuuteen
Vuosi 2017 oli HRM Partnersille muutosten vuosi: Uuden toimitusjohtajan myötä organisaatio muuttui entistä itseohjautuvammaksi, uudisti brändinsä ja lanseerasi uusia palveluita, kasvoi ja kipuili. Mutta vuoteen mahtui myös paljon KIVAa. HRM Partners elää niin kuin opettaa.
HRM Partnersin tavoitteena on aina ollut hyvän työelämän edistäminen. Syksyllä 25:ttä toimintavuottaan juhliva yritys on kuitenkin itsekin joutunut todistamaan työelämän muutokset ja sopeuttamaan toimintaansa sen mukaisesti. Lokakuussa 2016 yrityksen toimitusjohtajana aloittaneen Paula Kilpisen tehtävänä on ollut tuoda kasvua, uutta liiketoimintaa sekä oman osaamisensa kautta strategisten kyvykkyyksien asiantuntemusta. Vuosi 2017 oli yritykselle kokonaisuudessaan muutosten vuosi.
Outplacement: HRM Partners vahvisti asemiaan
HRM Partnersin juuret ovat outplacement-palveluissa. Yritys on ollut kumppani Suomen suurimmissa irtisanomistapauksissa; Nokialle yritys toteutti Bridge-ohjelman vuosina 2011-2014 ja Microsoftille vastaavan Polku-ohjelman 2014-2017. Samankaltaisia ohjelmia on sittemmin toteutettu muissa yrityksissä pienemmässä mittakaavassa.
- Irtisanomisten määrä on enää pieni osa siitä, mitä se oli huippuvuosina. Positiivinen käänne on tarkoittanut meille tarvetta liiketoimintamme monipuoliselle kehittämiselle, niin outplacement- kuin muidenkin palvelujen osalta, Kilpinen toteaa. - Olemme onnistuneet tarjoamaan sellaisia palveluita, jotka vastaavat tämän päivän tarpeeseen, ja sitä kautta olemme kasvattaneet liikevaihtoamme ja vahvistaneet asemaamme entisestään outplacement-markkinoilla.
Kilpinen uskoo, että vahvan aseman taustalla on yrityksen tarjoama yksilöllinen palvelu, korkea laatutaso ja hyvä maine. Saman arvion antoivat myös HRM Partnersin asiakaskyselyyn vastanneet.
- Saimme kiitosta erityisesti henkilökohtaisesta outplacement- ja työnhakuvalmennuksesta. Periaatteemme on opastaa uravalmennettava löytämään hyvä ratkaisu kohtuullisessa ajassa, hän tiivistää. - Monet valmennettavat haluavat pysähtyä miettimään omia vahvuuksiaan ja uusia uramahdollisuuksia sen sijaan, että ryntäisivät ensimmäiseen tarjolla olevaan työpaikkaan.
Strategiset kyvykkyydet ja talent management: uutta liiketoimintaa
Talouden piristyminen on luonut myös HRM Partnersille uusia kasvupolkuja. Kilpinen kertoo, että heille luontevinta oli lähteä laajentamaan liiketoimintaa omien vahvuuksien ympärille.
- Olemme toteuttaneet vuosien aikana lukemattomia uravalmennuksia irtisanomistilanteissa; uusien palveluidemme kautta haluamme korostaa asemaamme yritysten strategisena ja kokonaisvaltaisena kumppanina. Lanseeraamamme Strategiset kyvykkyydet ja talent management -palvelun kautta pystymme hyödyntämään osaamistamme ja tukemaan henkilön urakehitystä ennakoivasti; auttaa ihmisiä vahvistamaan osaamistaan ja tunnistamaan mahdollisia urapolkuja missä vaiheessa uraa tahansa, hän toteaa. - Irtisanomisten välttämiseksi pyrimme löytämään asiakkaillemme muita ratkaisuja muun muassa tunnistamalla tulevaisuuden kyvykkyys- ja osaamistarpeita, toimintatapoja kehittämällä ja rakentamalla uudistumiskyvykkyyttä sekä uudelleensijoittamisella organisaation sisällä.
Kilpinen on syystäkin tyytyväinen: ensimmäisenä toimintavuonnaan nämä palvelut otettiin erinomaisesti vastaan.
- Vahvuutemme on erinomaiset asiakkuussuhteet ja omat valmentajat, joiden osaamista täydennämme verkostolla. Viime vuonna valmentajiemme arvosana kaikissa valmennuksissa oli kiitettävä ja suositeltavuus hipoo sataa prosenttia, Kilpinen iloitsee.
Katsausvuonna HRM Partners vahvisti asemiaan myös yhteistyökumppaniensa parissa.
- Verkostomainen toimintatapa on osa työelämän muutosta. Meille tärkeää on toimia samoin ajattelevien organisaatioiden kanssa. Uskon, että näiden oman alansa edelläkävijöiden kanssa pystymme täydentämään toinen toisiamme, Kilpinen tunnistaa.
Organisaatio- ja brändiuudistus: Itseohjautuvuutta ja ilmeen kirkastusta
Kilpisen ensihavainnot HRM Partnersista syksyllä 2016 olivat, että yrityksellä on vahvat arvot, terve yrityskulttuuri sekä halu vaikuttaa työelämään yhdessä tekemisen kautta. Brändi kuitenkin vaati kirkastusta ja mission selkeyttämistä, samalla organisaatiorakenne haluttiin muuttaa vielä itseohjautuvampaan suuntaan. Tärkeintä oli ymmärtää, mikä on HRM Partnersin oma missio ja omat strategiset kyvykkyydet sekä ne asiat, mistä yritys haluaisi olla tunnettu tulevaisuudessa. Kilpinen kuitenkin painottaa, että muutosta ei tehty muutoksen vuoksi vaan kehittymisen tarpeesta.
- Koko organisaatio oli vahvasti mukana tekemässä muutostyötä; jokainen teki muun muassa oman manifestinsa siitä, minkä itse näkee työssään merkityksellisenä. Viime vuoden aikana meistä rapisi pois viimeinenkin hierarkia, kun lakkautimme johtoryhmän, jo aikaisemmin olimme luopuneet esimiesasetelmasta. Tilalle olemme kehittäneet KIVA-mallin itseohjautuvuutta tukemaan sekä kasvu-, kyvykkyydet- ja kulttuuri -ohjausryhmät, joista johonkin jokainen työntekijämme kuuluu. Arjen työssä muutokset näkyvät muun muassa tiimityöskentelyn lisääntymisenä, ketteryytenä ja rohkeutena ajatella isosti, Kilpinen iloitsee.
Organisaatio- ja brändiuudistuksista on aikaa kulunut nyt noin vuosi. Yritys näyttää ulospäin erilaiselta paitsi visuaalisesti myös missioltaan, mutta ennen kaikkea muutos näkyy sisäisesti. Kilpinen allekirjoittaa, että muutostahti on ollut valtava, mutta prosessi on kehittänyt myös HRM Partnersin omaa muutosvalmiutta ja työntekijöiden muutoskyvykkyyttä.
- Tekemistämme ohjaa kaksi punaista lankaa: merkitys ja vaikuttavuus. Olemme itseohjautuva heimo, jossa jokaiselle on vastuu paitsi omasta ja kollegoidensa työstä, myös yhteisestä hyvästä. Olemme myös entistä aktiivisemmin kertoneet itsestämme eri kanavissa ja tehneet sitäkin kautta työstämme näkyvämpää.
Työelämän murros: muutoksen aallonharjalla
Työelämän murroksesta puhutaan paljon ja se ohjaa myös HRM Partnersin toimintaa. Kilpinen pohtii, että uudistajan roolissa on ollut tärkeää kohdata itsekin kipukohdat.
- Meille on tärkeää elää niin kuin opetamme, hän pohtii.
Paula Kilpinen tunnustaa, että oman organisaation muutosprosessi ei ole ollut hänelle itselleenkään helppo. Hänelle siirtyminen asiantuntijajohtajasta coachaavaksi johtajaksi on vaatinut paljon poisoppimista.
- Jatkuva dialogi organisaation kanssa on opettanut minua kuuntelemaan, samalla on kasvanut oma halu kehittyä, Kilpinen toteaa ja lainaa kuulemaansa sanontaa: "Muutos on kuin lihas, jota pitää treenata koko ajan."
Nyt, toimittuaan puolitoista vuotta HRM Partnersin toimitusjohtajana, Kilpinen uskoo, että he ovat entisestään vahvistaneet näkemystään paremman työelämän puolestapuhujana. Isossa kuvassa hän on tyytyväinen siitä, että yleinen näkemys työstä on siirtynyt tuottavuudesta merkityksellisyyteen: "people side", hän tiivistää.
- Kun teknologia, automatisaatio ja robotiikka eittämättä ottavat osansa työtehtävistä ja työt siirtyvät entistä enemmän ajasta ja paikasta riippumattomiksi, itsensä johtamisen taidot ja omien vahvuuksien hyödyntäminen korostuvat entisestään. Meidän osaaminen kiteytyy näihin muutostilanteisiin. Jos tämän päivän työelämätaidot voisi tiivistää yhteen sanaan, se olisi resilienssi, Kilpinen päättää.
Teksti: Hanna Ojanpää
Kuva: Heli Hirvelä