Johtaminen ja esimiestyö, 13.03.2014
Muutos vaatii vahvaa johtajuutta
Jatkavan henkilöstön luotsaaminen murrosvaiheen yli onnistuu helpommin, jos esimies tunnistaa alaistensa erilaiset tavat suhtautua muutokseen. Esimiehen on myös oltava sinut itsensä kanssa ennen kuin hän voi näyttää suunnan muille.
Jatkavan henkilöstön luotsaaminen murrosvaiheen yli vaatii erilaista johtajuutta kuin hyvinä aikoina johtaminen.Niin työntekijät kuin esimiehetkin reagoivat muutokseen eri tavoin, joten vuorovaikutustilanteet ovat tavallista haastavampia. Sama viesti samalla tavalla esitettynä voi johtaa hyvinkin erilaisiin reaktioihin.
- Erottelemme joukon erilaisia muutospersoonia, joista jokainen suhtautuu muutokseen eri tavoin. On tärkeää, että esimies tuntee oman muutospersoonansa ja tiedostaa sen vaikutukset toimintaansa. Lisäksi muutosjohtajan on kyettävä kommunikoimaan kunkin työntekijän muutospersoonaa mahdollisimman hyvin puhuttelevalla tavalla, HRM Partnersin valmentaja Vesa Kangasperko sanoo.
- Hyvän muutosjohtajan ominaisuuksiin kuuluu kyky kuunnella ja käydä avointa dialogia, joka on tervehdyttämisprosessin alku. Uuden rakentaminen on vaikeaa, ellei henkilöstöllä ole mahdollisuutta käydä läpi prosessin aiheuttamia ajatuksia ja tunteita
Muutoksen läpivieminen saattaa epäonnistua, ellei työntekijöille kyetä osoittamaan, että muutos on mahdollisuus parempaan. On tärkeää vahvistaa henkilöstön yhteishenkeä ja saada työntekijät uusimaan psykologinen työsopimus eli sitoutumaan työhönsä uudelleen.
- Se, miten uuden organisaation käynnistäminen onnistuu, vaikuttaa ratkaisevasti yrityksen liiketoimintaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että tulevaisuuden rakentamiseen myös investoidaan riittävästi aikaa ja resursseja, Kangasperko muistuttaa.
Johtamistaidoilla on muutostilanteessa keskeinen rooli, minkä vuoksi esimiehen olisi rehellisesti arvioitava, riittävätkö hänen omat voimavaransa tilanteen hoitamiseen vai olisiko viisaampaa turvautua ulkopuoliseen apuun.
- Oma esimies ei ole välttämättä paras puhekumppani, jos tilanteeseen liittyy paljon patoutuneita tunteita. Käsittelemättömät tunteet estävät näkemästä asioita objektiivisesti, jolloin viesteistä kuullaan ainoastaan omaa käsitystä tukevat kielteiset asiat. Tällöin ulkopuolinen valmentaja voi toimia puolueettomana sillanrakentajana, joka auttaa katsomaan tilannetta laajempana kokonaisuutena, HRM Partnersin partneri, johtaja Virva Rasmussen huomauttaa.