Hyvä työelämä, 02.06.2020
Neljä tehokasta tapaa tukea työn merkityksellisyyttä ja organisaation purposea
Työn merkityksellisyyden teema on viimeiset vuodet ollut pinnalla työelämäkeskustelussa moneltakin kantilta. Julkisessa keskustelussa fokus on ollut erityisesti yksilöiden tasolla - ihmisten etsiessä itselleen uran erilaisissa nivelvaiheissa entistä merkityksellisempää työtä ja tekemistä.
Aihe on jatkuvasti esillä myös meillä HRM Partnersilla esimerkiksi uravalmennuskeskusteluissa, joita käymme uudenlaisia työmahdollisuuksia etsivien ihmisten kanssa.
Mutta mitä annettavaa teeman käsittelyllä olisi organisaatiotasolla ja organisaatioiden kehittämisessä: miksi ja miten työn merkityksellisyyttä voisi edistää organisaatioissa? Ja miksi merkitykselliseen työntekijäkokemukseen olisi syytä panostaa?
Merkityksellinen missio on kaiken perusta
Kirjassamme Johda Merkitystä (2020) nostamme esiin ajatuksen organisaation maamerkeistä: visiosta, missiosta, arvoista, resursseista ja strategiasta. Ne kaikki vastaavat kaikki hieman eri kysymyksiin:
- Visio: Mihin menemme?
- Missio: Mitä teemme? Miksi olemme?
- Arvot: Millaisia olemme ja haluamme olla?
- Resurssit: Millä keinoilla saavutamme tavoitteet?
- Strategia: Miten etenemme?
Jotkut nostavat näiden maamerkkien rinnalle vielä tarpeen erillisen Purposen sanoittamisesta kuvailemaan sitä "mitä olemme ja tuotamme muita varten?". Toiset taas ajattelevat, että missio kuvastaa juurikin tätä ajatusta toiminnan päämääristä ja tarkoituksesta.
Oli miten oli, purpose-statementin tai organisaation mission sanoittamiseen liittyen on muutamia keskeisiä seikkoja, joita on syytä ottaa huomioon. Parhaalla tavalla nämä on kiteyttänyt omassa kommentissaan strategiakonsultti ja kirjailija Graham Kenny:
"Jos olet luomassa organisaatiollesi purpose-statementia, ohjeeni on: inspiroidaksesi työntekijöitäsi tekemään hyvää työtä, löydä tapa sanoittaa organisaatiosi vaikutus asiakkaiden elämään - ketä ikinä työllänne palvelettekin. Anna ihmisten tuntea tekemisensä merkitys omakohtaisesti."
Asiakkaiden saaman hyödyn nostaminen työntekemisen keskiöön on yksi tehokkaimmista tavoista lisätä työn merkityksellisyyden kokemusta työssä - niin yksilöllisesti kuin yhteisölliselläkin tasolla. Tästä hyviä esimerkkejä ovat mm. röntgenkuvia tulkitsevat radiologit, jotka tekevät työnsä huomattavasti laadukkaammin, kun potilaskansioiden väliin laitetaan potilaiden kasvokuva tai yliopiston puhelinkeskuksen varainkerääjät, jotka tekevät työtään sitoutuneemmin ja tehokkaammin, kun saavat tavata lahjoituksista hyötyvän stipendiaattiopiskelijan henkilökohtaisesti ja kuulevat hänen tarinansa.
Jos siis haluat saada organisaatiosi työntekijät kokemaan työnsä merkitykselliseksi - nosta asiakkaiden tarinat keskiöön!
Neljä keinoa - tuhansia tapoja toteuttaa
Tutkimuskirjallisuudesta nousee ainakin neljä keinoa, joilla voidaan lisätä toiminnan tarkoituksellisuutta organisaatiossa sekä yksilöiden kokemusta työnsä merkityksellisyydestä. Näitä neljää teemaa on tutkinut tarkemmin myös Ellen Böök valmisteilla olevassa kauppatieteiden Pro Gradussaan. Böökin esiin nostamat keinot ovat:
- Strategian ja vision tehokas viestintä
- Kulttuurin ja yhteishengen luominen
- Työntekijöiden osallistaminen
- Korkeamman tason tarpeiden aktivointi
Näiden teemojen varaan rakentuu menestyksekäs organisaation merkityksellisyyden johtaminen. Keinot liittyvät sekä organisaation suunnan määrittelyyn että viestintään, yhteisöllisyyden rakentamiseen, yrityskulttuuriin ja toimintatapoihin sekä työn laadullisiin tekijöihin yksilöiden korkeamman tason tarpeiden tyydyttämiseksi.
Miksi työn merkityksellisyyttä tukevaan kulttuuriin on syytä panostaa?
Tutkimusten pohjalta tiedämme, että selkeän mission tai purposen ohjaamat organisaatiot menestyvät taloudellisesti verrokkejaan paremmin. Tätä ovat tutkineet muun muassa Ernst & Young Harvard Business Reviewssä julkaistussa artikkelissa. Lisäksi merkitykselliseen työntekijäkokemukseen satsaavat organisaatiot saavat tutkimusten mukaan työntekijöistään paremmin sisäistä motivaatiota ja tehoja irti sekä sitouttavat työntekijöitään paremmin. Unileveriä lainatakseni: companies with purpose last, brands with purpose grow and people with purpose thrive.
Tässä lienee jo riittävästi perusteluja siihen, miksi merkitykselliseen toimintakulttuuriin lienee syytä panostaa organisaatiossa kuin organisaatiossa. Millainen tilanne teidän organisaatiossanne on? Millä keinoin teillä voitaisiin luontevalla tavalla nostaa esiin tehdyn työn merkityksellisyyttä ja rakentaa sitä tukevaa toimintakulttuuria?
Teksti: Jaakko Sahimaa, organisaatiopsykologi, valmentaja
Kuva: Dreamstime-kuvapankki
Lue lisää organisaatiokulttuurin kehittämisestä ja johtamisen kehittämisestä