Outplacement ja uravalmennus, 23.10.2015
Oma valmentaja sparraa työnhakijaa
Kokenut johtaja haki uutta työtä valmentajan ohjauksessa. Työ löytyi, ja muistoksi jäi antoisa kokemus.
IT-johtaja Ulf Kurtén ja hänen esimiehensä olivat syksyllä 2013 eri mieltä yhtiön linjasta ja päättivät lähteä eri suuntiin. Esimies ehdotti Kurténille yksilöllistä uudelleensijoittumisvalmennusta eli uravalmennusta HRM Partnersissa, ja Kurtén tarttui ehdotukseen. Vuoden kuluttua hän aloitti liiketoiminta-alueen päällikkönä pankkijärjestelmiä toimittavan Crosskeyn palveluksessa.
"Jos olisin nyt samassa tilanteessa, luulen, etten tekisi kovinkaan paljoa toisin. Olen erittäin tyytyväinen, että päätin kokeilla valmennusta", Kurtén toteaa.
Uravalmennuksen tavoitteena on, että valmennettava työnhakija löytää hyvän ratkaisun kohtuullisessa ajassa. Mikä sitten on hyvä ratkaisu? Muun muassa tähän kysymykseen Kurtén haki vastausta valmentajansa, Fred Koskin, kanssa.
"Oli tärkeää, etten vain tartu ensimmäiseen mahdollisuuteen. Valmentajan kanssa tuli mietittyä yksityiskohtaisesti, mihin tehtäviin ja mille alalle haen ja miten", Kurtén sanoo.
Itseanalyysi tarjoaa suuntaa
Uravalmennus alkoi itseanalyysillä. Kurtén selvitti Koskin ohjauksessa, millainen persoona hän on, mitä vahvuuksia ja heikkouksia hänellä on ja mikä häntä motivoi. Lisäksi psykologi laati hänestä henkilöarvion.
Itsetutkiskelun jälkeen Kurtén hioi ansioluettelonsa ja Linkedin-profiilinsa edustuskuntoon. Tähän tuli apua Koskin ohella työpajoista, joita HRM Partners järjestää työnhakijoille erilaisista työnhakuun liittyvistä teemoista.
Kosk kannusti Kurténia myös listaamaan kontaktejaan: ystäviä, tuttavia ja entisiä työkavereita. Samalla kuin kontaktilista kasvoi, Kurtén harjoitteli haastattelutilanteita muiden valmennettavien sekä Koskin kollegan kanssa.
"Oli terveellistä saada palautetta vieraalta henkilöltä", Kosk sanoo.
Arkista rytmiä työnhakuun
Ennen pitkää Kurtén oli valmis lanseeraamaan markkinointikampanjansa. Hän vastasi työpaikkailmoituksiin ja ehdotti tapaamisia verkostolleen. Hän otti yhteyttä suorahakukonsultteihin, rekrytointiyrityksiin sekä kiinnostaviin kohdeyrityksiin.
"Joka päivä olisi hyvä olla ainakin yksi uusi tapaaminen. Se auttaa myös säilyttämään positiivisen draivin", Kosk sanoo.
Kurtén kertoo arvostavansa innostusta ja ryhtiä, joita valmennus toi työnhakuun.
"Minulle oli tärkeää, että pääsin käymään HRM Partnersin toimistolla ja pitämään työnhaun erillään kodista", Kurtén kertoo. Toimistolla hänet otti vastaan oman valmentajan ohella Career Loungen väki, joka auttoi tarvittaessa esimerkiksi tarkistamalla hakemuksia. Samassa paikassa hän tapasi myös muita työnhakijoita ja osallistui työpajoihin.
Surutyötä ja tsemppiä
Innostuksen rinnalle nousi ajoittain suru, ja myös sitä käsiteltiin valmennuksessa.
"Mietimme, miten ajauduin tähän ja tuleeko lopputuloksesta myönteinen", Kurtén kertoo. Hänen oli käsiteltävä myös tappioita, joita tuli matkan varrella.
"Olin monessa haussa mukana ja muutamassa kakkossijalla. Huonoissa uutisissa meni onneksi vain yksi päivä pilalle, eikä silloin kannattanut soittaa muihin paikkoihin. Analysoin myös valmentajan kanssa yhdessä, mitä voisi korostaa lisää ja mitä vähemmän", Kurtén sanoo.
Kun vuosi oli kulunut, Kurtén aloitti työssä, jossa hän saa hyödyntää kokemustaan niin IT-alalta kuin johtamisestakin.
"Valmennuksen seurauksena minulle jäi hyvin positiivinen maku entisestä työnantajasta. He pyrkivät löytämään minulle hyvän ratkaisun ja pitämään minun puoltani, vaikka suhteemme ei jatkunut", Kurtén toteaa.
Teksti: Marianna Salin
kuva: Dreamstime
Lisää aiheesta:
- HRM Partnersin valmentaja Sebastian Lindqvist keskustelee Ulf Kurténin kanssa uudelleensijoittumispalveluista webinaarissa .
- Tutustu uudelleensijoittumispalveluihin tämän linkin kautta
"Oli tärkeää, etten vain tartu ensimmäiseen mahdollisuuteen. Valmentajan kanssa tuli mietittyä yksityiskohtaisesti, mihin tehtäviin ja mille alalle haen ja miten", Ulf Kurtén sanoo.
Uravalmennuksen tavoitteena on, että valmennettava työnhakija löytää hyvän ratkaisun kohtuullisessa ajassa. Mikä sitten on hyvä ratkaisu? Muun muassa tähän kysymykseen Kurtén haki vastausta valmentajansa, Fred Koskin, kanssa.
HRM Partnersin valmentaja Sebastian Lindqvist vastaa:
Miksi työnantaja tarjoaa lähtijälle valmennuksen?
Työnantajakuva säilyy myönteisenä niin henkilöstön kuin lähtijänkin
silmissä, jos lähtijää autetaan uuden työn hakemisessa. Huolenpito
vaikuttaa myös siihen, miten tulevat työntekijät, asiakkaat ja
yhteistyökumppanit näkevät yrityksen. Uudelleensijoittumisvalmennus voi olla ratkaiseva tekijä, kun työnantaja ja työntekijä neuvottelevat erosopimuksesta.
Mihin muuhun uudelleensijoittumispalveluja voi hyödyntää?
- Esimiehiä voidaan valmentaa irtisanomiskeskusteluihin.
- Jatkavaa henkilöstöä voidaan valmentaa muutoksen jälkeen.