Johtaminen ja esimiestyö, 19.03.2018
Onnistuneessa yritysostossa huomioidaan ihmiset
Kansainvälisten tutkimusten mukaan vain puolet yritysostoista saavuttaa taloudelliset tavoitteensa. Onnistuneissa yritysostoissa on huomioitu yritysostojen jälkeiseen integraatioon eli yhteensulautumiseen vaikuttavat inhimilliset tekijät. Ihmisten ja yrityskulttuurien kohtaamiset usein ratkaisevat, onnistuuko yritysosto.
"Yritysostoissa huomio kiinnittyy liiaksi mitattaviin ja näkyviin tekijöihin, kuten strategisiin, taloudellisiin, teknis-operatiivisiin tai rakenteellisiin seikkoihin. Vaikeammin nähtävät ja mitattavat inhimilliset tekijät jätetään usein vähemmälle huomiolle. Kutsun näitä yritysostoihin vaikuttavia tekijöitä 'hiljaisiksi voimiksi'", sanoo kansainvälisten yritysostojen integraatioprosesseista väitellyt Turun kauppakorkeakoulun johtamisen ja organisoinnin professori Satu Teerikangas.
Hän on tutkinut inhimillisten tekijöiden merkitystä integraation johtamisessa. Koska yritysostoissa on aina kyse eri organisaatioiden kohtaamisesta, ei yritysostotapahtumaa voi käsitellä pelkästään taloudellisesta, tuotannollisesta, teknologisesta tai operatiivisesta näkökulmasta käsin.
Teerikankaan mukaan kulttuurisilla, asenteellisilla, tunnepohjaisilla ja henkilöstön osaamiseen ja motivaatioon liittyvillä tekijöillä on keskeinen merkitys yritysostojen onnistumisessa.
"Organisaatiot koostuvat ihmisistä. Jokaisen sitoutumista ja proaktiivista otetta tarvitaan, jotta yritysostojen taloudelliset tavoitteet saavutetaan siten, että yrityskulttuurikin kehittyy", Teerikangas sanoo.
"Riippumatta siitä, minkälaisesta yritysjärjestelystä on kyse, palataan aina ytimeen: kyse on eri organisaatioiden inhimillisestä kohtaamisesta ja tämän kohtaamisen lähtökohtaisesta haasteellisuudesta", hän sanoo.
Fokus yhteensulautumisen jälkeiseen aikaan
KPMG:n teettämän tutkimuksen mukaan yritysostoissa kiinnitetään enemmän huomiota yritysostosopimusta edeltävään vaiheeseen kuin integraation kannalta kriittiseen, sopimusta seuraavaan vaiheeseen.
Yritysostojen menestyksekkäässä läpiviennissä onkin olennaista, miten sopimusta seuraavan integraatiovaiheen aikana pidetään huolta henkilöstön sopeutumisesta uuteen tilanteeseen sekä yrityskulttuurien yhteensovittamisesta.
"Huomioimalla hiljaiset voimat ja valjastamalla ne yritysoston tavoitteiden saavuttamiseksi mahdollistuu jouhevampi integraatioprosessi sekä tavoitteisiin keskittyvä organisaatio.
Parhaimmillaan henkilöstö on innostunut muutoksesta. Tämä heijastuu työhyvinvointiin ja vaikuttaa siten osaltaan työn tuottavuuteen ja myös firman tulokseen", korostaa HRM Partnersin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Staffan Kurtén.
Monet yritysostot epäonnistuvat sen vuoksi, että kehittämistyötä ei tehdä riittävän suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti integraation kaikissa vaiheissa.
KPMG:n tutkimus vahvistaa Teerikankaan näkemyksiä. Tutkimukseen osallistuneet suomalaisyritykset arvioivat, että tulevissa integraatioprosesseissa ne pyrkivät kiinnittämään enemmän huomiota sisäiseen viestintään, kulttuurisiin tekijöihin sekä yhteensulautumisen suunnitteluun. Toisin sanoen, Teerikankaan nimeämiin hiljaisiin voimiin.
Teksti: Olli Manninen
Kuva: Dreamstime
Lue artikkeli Kumppani mukaan integraation onnistuneeseen läpivientiin
Riippumatta siitä, minkälaisesta yritysjärjestelystä on kyse, palataan aina ytimeen: kyse on eri organisaatioiden inhimillisestä kohtaamisesta ja tämän kohtaamisen lähtökohtaisesta haasteellisuudesta.
Professori Satu Teerikangas,
Turun kauppakorkeakoulu