Strategiset kyvykkyydet ja Talent management, 12.06.2019
Osaajapulan kimppuun talent managementin keinoin
Hyvin hoidetut talent management -prosessit lisäävät työn merkityksellisyyttä, ja saavat aikaan hyvän kierteen, jonka avulla parhaat osaajat hakeutuvat yritykseen. Se myös varmistaa mielekkään kehittymisen yksilötasolla: yrityksen nykyinen henkilöstö onnistuu kehittämään ja uusimaan osaamistaan liiketoiminnan kehittymisen mukana.
Tulevaisuuden strategiset osaamistarpeet luovan pohjan talent managementille, joka siten linkittyy koko organisaation strategiaan. Parhaimmillaan talent management peilautuu organisaation strategisista kyvykkyyksistä ja vastaa liiketoiminnan tarpeisiin.
Aina ei ole helppo tehdä eroa osaamisen johtamisen ja talent managementin välille. Keskeistä on, että organisaatiossa selkeytetään, mitä talent management juuri heillä tarkoittaa. Tältä pohjalta päästäänkin luomaan liiketoimintaa aidosti tukeva talent management -arkkitehtuuri ja -malli.
Perinteisesti talent management on osaajien houkuttelua, kehittämistä ja sitouttamista. Nykyisen henkilöstön osalta se on varsin pitkälti liittynyt johtamispotentiaalin tunnistamiseen ja johdon seuraajasuunnitteluun. Näiden näkökulmien ohella talent managementiä tulee tarkastella tiiviimmin strategisen osaamisen näkökulmasta. Kannattaa selkeyttää, missä osissa organisaatiota on sellaista osaamista tai kehittyvää potentiaalia, joka parhaiten tukee strategiassa onnistumista. Tällainen liiketoimintaa tukeva, jalostuneempi talent management on kehittymässä ja voimistumassa suomalaisissa yrityksissä.
Talent management -tutkimuksia ja tutkimustuloksia
Meillä HRM Partnersissa on missio tehdä parasta talent managementiä Suomessa ja suomalaislähtöisissä yrityksissä maailmalla.
Luomme yhdessä asiakkaittemme kanssa parhaita käytäntöjä, joiden avulla voidaan vastata osaajapulaan ja vahvistaa yritysten kilpailuetua osaamisella. Teollisuudessa ja ICT-alalla osaajapula on erityisen haastava.
Teimme talent management -tutkimuksen keväällä 2017 ja tulokset osoittavat, että 74 % yrityksistä haluaa talent managementin avulla varmistaa tulevaisuuden strategisen osaamisen. Vastaavasti vain 29 % vastaajista ilmoitti johtamispotentiaalin tunnistamisen olevan talent managementin tärkein tavoite.
On aika uusia kahden vuoden takainen tutkimus. Keräämme anonyymissä tutkimuksessa nyt kesä-elokuussa dataa suomalaisten yritysten osaamisen johtamisen ja talent managementin parhaista käytännöistä.
Erittelemme tutkimuksessa osaamisen johtamisen ja talent managmentin käytäntöjä toimialoittain.
Vastaamalla kyselyyn saat tutkimustulokset suosituksineen käyttöösi. Ja kaikkien yhteystietonsa antaneiden vastaajien kesken arvotaan osallistuminen syksyllä alkavaa vaikuttava osaamisen johtaminen valmennukseen.
Mari Tasanto
HRM Partnersin liiketoimintajohtaja ja valmentaja, jonka työn merkityksellisyyttä lisää se, että yrityksissä saadaan kaikkien potentiaali käyttöön ja kukoistamaan
Kuva: Dreamstime-kuvapankki
Keskeistä on, että organisaatiossa selkeytetään, mitä talent management juuri heillä tarkoittaa.
Mari Tasanto, HRM Partners