Outplacement ja uravalmennus, 18.04.2016
Rekrytoijan vinkit työnhakijalle
Mitä työhakemus kertoo rekrytoijalle? Muun muassa tätä pohti rekrytoinnin ammattilainen Susanna Grundström puhuessaan työnhakijoille, jotka osallistuivat HRM Partnersin uravalmennukseen.
"Pitäkää meteliä siitä, että olette hakemassa töitä", kehottaa henkilöstöjohtaja Susanna Grundström pilvipalveluja toimittavasta Nordcloudista. Ajatus oli vielä jokunen vuosi sitten Suomessa vaikea, mutta Grundström uskoo ilmapiirin vapautuneen. Hän itse vaihtoi työpaikkaa viime kesänä kuultuaan Nordcloudista Facebook-tuttavaltaan.
Nordcloudissa on 85 työntekijää kuudessa maassa, ja tänä vuonna tavoitteena on rekrytoida yli sata uutta työntekijää. Grundströmin mukaan erityisalojen IT-osaajia löytyy perinteisin kampanjarekrytoinnein, jos foorumit valitaan huolella, mutta parhaiten toimii oma suorahaku koko henkilöstön verkostoja hyödyntämällä.
"Teidänkin kannattaa verkostoitua sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat teidän unelmayrityksissänne töissä", Grundström sanoo. Hän kehottaa työnhakijoita myös bloggaamaan, twiittamaan sekä aktivoitumaan ammatillisissa keskusteluryhmissä.
"Olen joskus tavannut hakijan pitkälti siksi, että hänellä oli kiinnostavia ajatuksia blogissa."
Ydinviesti selkeästi esille
Vaikka Grundström sparraa esimiehiä työntekijän haussa, hän korostaa, että esimies vastaa oman alaisensa rekrytoinnista.
"Hakijoidenkin kannattaa aina ottaa yhteyttä rekrytoivaan esimieheen eikä HR:ään", Grundström sanoo. Hänen mukaansa on myös tärkeää osoittaa, että esimiehelle soittava hakija ei kalastele aktiivisuuspisteitä vaan haluaa tietoa. Grundström neuvoo hakijaa varmistamaan muutamin selkein kysymyksin esimerkiksi sitä, sopiiko oma osaaminen tehtävän vaatimuksiin. Esimiehen aikaa ei parane tuhlata.
CV:ssäkin Grundström suosii tiivistä otetta.
"Kaksi selkeää ja hyvin aseteltua sivua riittää. Silloin pitää pystyä luopumaan hyvistä projekteista, joita teit 10 vuotta sitten. On pakko priorisoida", Grundström sanoo. Juuri priorisoinnin vuoksi hän kannustaa hakijoita muokkaamaan CV:nsä jokaista hakua varten.
Selvitä yrityksen näkökulma
Hyvin muokatussa CV:ssä hakija ottaa huomioon muun muassa sen, miltä hänen työuransa näyttää erilaisen yrityksen näkökulmasta. Grundströmin mukaan esimerkiksi pienessä yrityksessä voi olla vaikea löytää työtä hakevalle osaajalle oikea tehtävä, jos tämä ei esitä saavutuksiaan konkreettisesti.
"Hakijan kannattaa siis kertoa CV:ssään, mikä on ollut hänen henkilökohtainen kontribuutionsa esimerkiksi kauppojen syntymisessä tai isoissa, kansainvälisissä hankkeissa."
Grundström kannustaa hakijaa pohtimaan muutenkin huolella, millaiseen yritykseen tämä on hakemassa ja miten tämän kyvyt voisivat hyödyntää yritystä tulevaisuudessa. Jos hakija kolahtaa sopivaan koloon yrityksen strategiassa, hänelle voi aueta uusia ovia myöhemmin, vaikkei tulisi kyseisessä haussa valituksi.
"Näin meille löytyi maajohtaja Saksaan."
Teksti: Marianna Salin
Kuva: HRM Partners, kuvakaappaus uravalmennustilaisuuden videotallenteesta
Susanna Grundström
on työskennellyt HR-tehtävissä vuodesta 2004 alkaen ensin Accenturessa ja myöhemmin GlaxoSmithKlinessa. Nyt hän on äitiysvapaalla Nordcloudin henkilöstöjohtajan tehtävistä.
Lue lisää työnhausta:
- Työnhakuvinkkejä some-ammattilaiselta
- Työnhakua yrittäjämäisellä otteella
- Pelkän kokemuksen myyminen ei viisikymppisillä riitä
Työnhakijoiden kannattaa myös blogata, twiitata sekä aktivoitua ammatillisissa keskusteluryhmissä:
"Olen joskus tavannut hakijan pitkälti siksi, että hänellä oli kiinnostavia ajatuksia blogissa."
- Susanna Grundström, henkilöstöjohtaja, Nordcloud
Itsetuntemus työnhaun perustana
HRM Partnersin uravalmennus alkaa syvällisellä itseanalyysillä. Valmentajan avulla työnhakija kuorii työuransa kerroksista esiin ammattilaisen, jota hänen on helppo esitellä työhakemuksissa ja -haastatteluissa.
”Kun tunnet itsesi, tiedät millaisiin tehtäviin haluat ja sovellut. Se on myös paras keino erottautua muista hakijoista”, tiivistää HRM Partnersin uravalmentaja Nina Smidtslund.
Hän on huomannut, että itseanalyysi palauttaa monesti irtisanotun itsetuntoa ja antaa myös rohkeutta tavoitella unelmatyötä.