Outplacement ja uravalmennus, 28.08.2014
Sissimarkkinointi tuli työnhakuun
Mitä yhteistä on tuotesuunnittelijalla, joka haki töitä kankaalle painetuilla CV:illä ja kauppatieteen ylioppilaalla, joka etsi kesätöitä Helsingin rautatieasemalla kyltti kädessä?*
Vastaus: He kumpikin hakivat töitä sissimarkkinoinnin keinoin.
Sissimarkkinointi tavoittaa piilotyöpaikat
Jos kuvittelit, että työpaikkailmoitukset löytyvät työ- ja elinkeinotoimiston sivuilta tai sunnuntain Hesarista, joudut päivittämään ajatuksesi. Sosiaalisen median ja markkinoinnin konsultti Maria Rajakallion mukaan työnhaku vaatii nykyään yhä enemmän aktiivisuutta ja luovuutta. Vain 20 prosenttia työpaikoista ilmoitetaan netin työpaikkasivustoilla, mutta 80 prosenttia hakijoista hakee juuri näitä paikkoja. Yhä useammalla työnantajalla on päällä hiljainen rekrytointi, jossa työnantaja odottaa, että töitä etsivät tulisivat itse markkinoimaan osaamistaan heille.
Piilotyömarkkinat asettavat työnhakijalle vaatimuksia, mutta avaavat myös uusia mahdollisuuksia. Verkostoituminen ja oma aktiivisuus ovat avainasemassa. Sissimarkkinointi työnhaussa tarkoittaa kaikkia niitä keinoja, joilla työnhakija herättää persoonallisella tavalla työnantajan mielenkiinnon.
- Jos onnistuu myymään itsensä työpaikkaan, jota ei vielä ole, niin hakijoiden välistä kilpailua ei edes synny, tiivistää SoMe Studion Maria Rajakallio.
Työnhaku on kuin treffailua
Rajakallio vertaa työnhakua treffailuun. Työnhakijan pitäisi antaa positiivinen ensivaikutelma, herättää työnantajan mielenkiinto ja jäädä tämän mieleen. Useimmat etsivät työnhaussa hyvää kumppania, pitkäaikaiseen suhteeseen. Työnhakijan kannattaa miettiä, kenet työnhaun treffeille haluaa pyytää. Liikkeelle voi lähteä esimerkiksi niin, että valitsee 10 kiinnostavinta työnantajaa ja lähestyy heitä.
- Kun ottaa yhteyttä, kannattaa selvittää oikea kohdehenkilö. Yleensä se on tuleva pomo, ei esimerkiksi henkilöhallinnosta vastaava henkilö. Viesti kannattaa kohdentaa valitsemalleen vastaanottajalle ja soittaa vielä perään, Rajakallio summaa.
Näy monella kanavalla
Sosiaalinen media tarjoaa hyviä kanavia toteuttaa sissimarkkinointia. Yksinkertaisimmillaan sissimarkkinointi voi olla sitä, että kysyy Facebook-postauksessa töitä itselleen ja linkittää mukaan persoonallisen CV:n.
Yleensä sissi markkinoi työnhakuaan monella kanavalla. Markkinoinnin alalla työskentelevän Satu Olkinuoran työnhakukampanja keräsi julkisuutta syksyllä 2013. Kuuden viikon aikana Sadun työnhakublogiin tutustui yli 20 000 kävijää ja se keräsi näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Kahden kuukauden kampanjoinnin jälkeen löytyi mieleinen työ markkinointikoordinaattorina.
Brändää itsesi
Työnhakijan on jäätävä mieleen, koska rekrytoijat hukkuvat hakemuksiin. Hyvässä työhakemuksessa näkyy osaamisen lisäksi persoona ja motivaatio.
- Työpaikka ei useinkaan mene sille, joka on absoluuttisesti paras, vaan sille, joka näkee vaivaa työpaikan eteen ja saa työnantajan kiinnostumaan itsestään. Kannattaa esittää itsensä sellaisessa valossa, että erottuu muista, selventää Rajakallio.
Sissimarkkinoija hyödyntääkin markkinoinnillisia keinoja hakiessaan työtä.
- Tarkoituksena on synnyttää haloefekti eli herättää työnantajassa halu tietää lisää, sanoo Rajakallio. Halo -efekti eli sädekehävaikutus on yleistys jossa ihmiseen, jolla on jokin huomiota herättävä myönteinen ominaisuus, liitetään muitakin positiivisia piirteitä.
Rajakallio kertoo esimerkin graafisen alan osaajasta, joka haki töitä "hukkailemalla" passinnäköisiä portfolioita niihin toimistoihin, jonne halusi päästä töihin.
Hifistele ja ole luova
Kun töitä hakee sissimarkkinoinnin keinoin, ei kannata olla turhan vaatimaton.
- Sisältö on tärkein, mutta ulkoasun kanssa saa ja pitääkin vähän hifistellä. Töitä voi hakea megafonilla, erivärisillä hakemuspapereilla, omalla nimellä varustetulla golfpallolla tai videoilla. Lisäksi voi tiputella postikortteja rekrytoijien postiluukkuihin, lähettää kahvikutsuja, twiitata tai ostaa Googlelta hakusanamainontaa, Rajakallio kuvailee.
Rajakallion mukaan sissitaktiikka sopii erityisesti pienyritysten lähestymiseen ja luovemmille aloille, mutta isojen konservatiivisempien tahojen kontaktoimiseen hän ei sitä välttämättä käyttäisi. Graafikko voi hyvinkin hakea töitä painattamalla hakemuksensa muropaketin kylkiin, kuten kanadalainen Victor Rodriguez teki.
Hissipuhe kuntoon
Jos Rajakallio itse hakisi töitä nyt, hän aloittaisi miettimällä tavoitteen ja laatimalla toimintasuunnitelman kampanjalleen. Rajakallion mukaan sissimarkkinointiin ryhdyttäessä kolme tärkeintä muistettavaa ovat:
- Hissipuhe: että osaa esitellä itsensä lyhyesti ja ytimekkäästi sekä kirjallisesti että sanallisesti.
- Lisäarvo: että hahmottaa oman lisäarvonsa, jonka työnantajalle tuottaisi, ja osaa suhteuttaa sen haettavaan työpaikkaan sekä tuo tämän ansionsa esiin.
- Viestikanavat: että tuntee kanavat, joilta kohdeyleisönsä tavoittaa.
Rajakallion mukaan sosiaalinen media ja elävä kohtaaminen toimivat hyvin yhdessä. Kun kohtaa mahdollisen työnantajan, olisi hyvä olla tarjolla linkki netissä olevaan materiaaliin, jonne voi henkilön ohjata hakemaan lisätietoa.
Ota lähipiiri mukaan
Kun Rajakallion esitystä kuuntelee, mieleen hiipii epäilys, että työnhakijan odotetaan pian palkkaavan mainostoimiston avukseen. Missä vaiheessa työnhaussa aletaan käyttää copywritereita ja graafikoita apuna?
- Toivottavasti siihen ei kuitenkaan olla matkalla. Meidän kaikkien ei kuulu olla markkinoinnin ammattilaisia. Tietysti apua saa ja kannattaa käyttää. Esimerkiksi CV kannattaa luetuttaa jollakin toisella ja muutenkin lähipiiriltä kannattaa pyytää apua, niin kuin elämässä muutenkin!
Teksti ja pikkukuva: Meri Siippainen
*Julius Repo, Kauppatieteiden ylioppilas, etsi talvella 2012 kesätöitä menemällä Helsingin rautatieasemalle kyltti kädessä. Kyltissä luki mm. "Kauppatieteiden ylioppilas etsii kesätöitä. Pysähdy juttelemaan."
*Amerikkalainen tuotesuunnittelija Melissa Wash toteutti työnhakunsa lähettämällä työnantajille kankaalle painettuja ja kirjottuja CV:itä.
Jos onnistuu myymään itsensä työpaikkaan, jota ei vielä ole, niin
hakijoiden välistä kilpailua ei edes synny, tiivistää SoMe Studion Maria Rajakallio.
- Hissipuhe: että osaa esitellä itsensä lyhyesti ja ytimekkäästi sekä kirjallisesti että sanallisesti.
- Lisäarvo: että hahmottaa oman lisäarvonsa, jonka työnantajalle tuottaisi, ja osaa suhteuttaa sen haettavaan työpaikkaan sekä tuo tämän ansionsa esiin.
- Viestikanavat: että tuntee kanavat, joilta kohdeyleisönsä tavoittaa.