Johtaminen ja esimiestyö, 14.08.2018
Strateginen osaamisen johtaminen yhtenäistää ja antaa tilaa yksilölliselle kasvulle
Lähestulkoon kaikissa organisaatioissa on huomattu, että käyttökelpoisen osaamisen elinkaari alkaa olla tiensä päässä. Tarvitaan uutta osaamista. Se on Suomessa ja kansainvälisestikin työelämän ilmiö, johon yksin yritysten ja julkisorganisaatioiden työnantajien voimavarat eivät riitä, vaan osaamista uudistetaan ja kehitetään myös yhteiskunnan toimesta. Työelämän murros ja jatkuvan oppimisen tukeminen ovat nyt kaikkien yhteinen asia.
Osaamisen johtaminen ja elinikäinen osaaminen näin laajassa kontekstissa pitävät sisällään kaiken osaamisen, tiedon ja taidon, jota työpaikoilla tarvitaan. Me HRM Partnersilla keskitymme strategiseen osaamisen johtamiseen, joka on kilpailuedun lähde, ja joka parhaimmillaan voi auttaa yritystä tekemään uusia avauksia markkinoilla, ja siten entisestään parantaa kilpailuetuaan.
Sen lisäksi, että strateginen osaaminen varmistaa organisaation uusiutumisen ja kilpailuedun, on strateginen osaamisen johtaminen myös hyvä väline toiminnallistaa ja viestittää organisaation strategiaa. Visiota on pitkään pidetty reittikarttana, joka varmistaa organisaation yhteisen ymmärryksen tulevaisuuden suunnasta. Kuitenkin visiosta ja strategiasta voidaan tehdä monenlaisia tulkintoja. Kun strategia selkeytetään osaamisen kautta konkretiaksi, lisätään samalla yhteistä ymmärrystä organisaation tulevaisuuden suunnasta. Sillä on totta kai myös motivoiva vaikutus, kun strategia puretaan auki oman vastuualueen osaamistarpeiksi, ja samalla luodaan ymmärrystä oman osaamisen kehittymisen strategisesta suunnasta.
Motivaation lähteenä kokemus työyhteisön jäsenyydestä
Dave Ulrich toi aikoinaan osaamisen johtamisen keskusteluun mukaan motivaation. Tiedot ja taidot eivät yksin riitä, vaan tarvitaan myös motivaatiota, jotta osaaja suuntaa osaamisensa oikeanlaiseen tekemiseen. Motivaatio on yhteydessä henkilön kokemukseen yhteisön jäsenyydestä. Tässä linkittyvät strateginen osaamisen johtaminen ja organisaatiokulttuuri. Strategisen osaamisen johtamisen avulla vahvistetaan myös organisaatiokulttuuria. Kulttuuri ilmentyy käyttäytymisenä ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Jaettu ymmärrys tulevaisuuden osaamisen tarpeesta on omiaan vahvistamaan ja yhtenäistämään organisaatiokulttuuria.
Tätä kirjoittaessa kertasimme viimeaikaisten strategisen osaamisen johtamisen asiakasprojekteja. Tyypillinen lähtökohta on ollut liiketoiminnan tarve selkeyttää strateginen kyvykkyys ja osaaminen. Kasvustrategian pohjalta lähdetään johtamaan strategisia osaamisia kasvun mahdollistamiseksi. Aika usein taustalla on myös tarve kehittää organisaatiokulttuuria. Halutaan esimerkiksi parantaa asiakkaan palvelukokemusta ja siten koko organisaation palvelukulttuuria. Tai on huomattu, että strategia edellyttää blockchain-osaamista.
Näitä asioita voidaan viedä eteenpäin systemaattisella strategisella osaamisen johtamisella. Määritystyö on usein liiketoimintajohdon ja HR:n yhteinen ponnistus, mutta kun mennään arkeen, nousee esimiehen rooli entistä keskeisemmäksi.
Yhteisen innostumisen aika
Esimiehen pitää luonnollisesti ymmärtää, mitä yrityksen strategiasuunta tarkoittaa arjen tekemisinä ja osaamisina. Se, mitä osaamisen johtaminen tässä kontekstissa suunnan sanoittamisena on, onkin toinen juttu. Käskyttämisen aika on ohi. Kysymisen, kuuntelun ja yhteisen innostumisen aika on tullut.
Esimiehen keskeistä osaamisen johtamisen osaamista on auttaa alaisiaan tai kollegoitaan tunnustelemaan, mitä tulevaisuus tarkoittaa tiimin ja yksilön valinnoissa. Vaikka strategiasta ja ohjausjärjestelmistä kumpuaisi kuinka viisaita kasvusuuntia tahansa, on yksilöllinen kohtaaminen aina vaikuttavin kehittämisen muoto. Se, mitä tulevaisuuden suunta tarkoittaa juuri minulle, yksilölle, mitä minulta odotetaan ja mitä mahdollisuuksia minulle avautuu "isossa kuvassa", on se keskustelu, jota meidän kaikkien tulee pystyä käymään. Esimiehen tehtävänä on avata ja ohjata näitä pohdintoja oikeaan suuntaan. Ja oikea suunta kullekin on juuri se, mikä innostaa.
Osaamisen johtamisen pelisilmä on kokonaisedun huomioimista
Osaamisen kehittämisen mahdollisuuksien tunnistaminen arkityön keskellä vaatii herkkyyttä ja viisasta pelisilmää. Strateginen osaamisen johtaminen esimiehen toiminnassa tarkoittaa myös sitä, että esimies pitää katseensa kiinteästi tulevaisuuden rakentamisessa säilyttäen samalla tämänhetkisen liiketoiminnan toimintavarmuuden ja työn laadun. Esimieheltä tämä edellyttää oman egon sivuun asettamista, ajatuksellista kvartaalitalouden paineista vapautumista. On uskallettava antaa ihmisten kasvaa, jopa itsensä ohi. On luovuttava, sekä laimentuneesta osaamisesta että kehittymisnälkäisistä huipputyypeistä kokonaisedun vuoksi. Sitäkin nimittäin strateginen osaamisen johtaminen on - luopumista, tilan tekemistä ja kaiken kaikkiaan kasvattavia valintoja.
Jos tekoäly ja kehittynyt data-analytiikka auttavatakin meitä murskaamaan numeroita ja tulkitsemaan tietoa entistäkin paremmin, on esimiehen tehtävä tekoälyn työkaverina tuoda työyhteisöihin se, mihin Watson ei pysty. Inhimillinen kohtaaminen, luovuus ja vuorovaikutus ovat tulevaisuuden valuuttaa. Tulevaisuuden strategialähtöinen rakentaminen tapahtuu uuden monimuotoisen osaamisen, ei vanhojen numeroiden, valossa.
Teksti: HRM Partnersin valmentajat Mari Tasanto ja Kati Järvinen
Kuva: HRM Partnersin kuvapankki
"Totta kai sillä on myös motivoiva vaikutus, kun strategia puretaan auki oman vastuualueen osaamistarpeiksi."
Mari Tasanto
valmentaja, liiketoimintajohtaja
HRM Partners
"Esimiesten on uskallettava antaa ihmisten kasvaa, jopa itsensä ohi."
Kati Järvinen
valmentaja, HRM Partners