Hyvä työelämä, 09.03.2017
Tunnista tunteesi - johda itseäsi
Olivat tunteet sitten pinnassa tai piilossa, ne ohjaavat meitä jatkuvasti - myös työpaikalla. Onneksi omiin tunteisiin voi vaikuttaa, kunhan ensin tunnistaa ne.
On jo melko tavallista, että työyhteisöissä varaudutaan suurten muutosten nostattamiin tunteisiin, kuten epävarmuuteen, kyynisyyteen ja ahdistuneisuuteen, ja niiden kielteisiä vaikutuksia pyritään lieventämään tarjoamalla työntekijöille tukea.
- Työstä ja työympäristöstä eristetyt muutosvalmennukset ja keskustelut eivät enää riitä. Ihmiset työskentelevät jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä, jossa tunteiden käsittelyn pitäisi olla perustaito, sanoo HRM Partnersin valmentaja Päivi Erkkilä. Hänen mukaansa liian monessa työyhteisössä ajatellaan edelleen, että tunteet eivät kuulu työelämään. Samaan aikaan puhutaan kyllä innostuksen johtamisesta.
- Miten johtaa tunnetta, jos yrityskulttuurissa ei tunnustetta tunteita? Ajattelun ja tekojen välillä on kuilu.
On kieltämättä helppo ihailla työntekijää, joka ei anna tunteiden - etenkään kielteisten tunteiden - häiritä töitään. Mutta keskittyykö tämä viilipytty oikeisiin asioihin? Antaako hän parhaansa? Ehkä hän märehtiikin aamun ankeaa asiakastapaamista ja etsii mielessään syyllisiä.
- Käsittelemättömät tunteet vievät fokuksen pois työstä ja kuluttavat aivan liian paljon energiaa työyhteisöissä, Erkkilä toteaa. Hän ei suinkaan yllytä ketään itkupotkuraivareihin vaan pikemminkin rehelliseen itsetutkiskeluun.
Tapahtumasta tulkinta, tulkinnasta tunne
Tunteen käsittely alkaa tunteen tunnistamisesta.
- Ensin on pysähdyttävä. Sen jälkeen voi valita toimintamallin: annanko tunteen viedä, pullotanko sen vai käsittelenkö sen, sanoo Emotion Tracker -yrityksen toimitusjohtaja Camilla Tuominen. Hänen mukaansa tunne voi muuttua nopeastikin, kun sitä alkaa tarkastella.
- Olenko vihainen vai sittenkin pettynyt? Joskus tunnetta on vaikea tunnistaa, eikä kaiken tarvitsekaan selvitä kerralla, mutta kun tunne tulee seuraavan kerran, olet jo vähän pidemmällä, Tuominen sanoo.
Hänen mukaansa jo se helpottaa oloa, että tunnistaa tunteen. Sen jälkeen voi miettiä, mistä tunne kumpuaa. Vähättelikö esimies ammattitaitoani vai tulkitsinko hänen huomautuksensa väärin?
- Omat uskomukset ja tulkinnat tapahtumista alkavat helposti elää omaa elämäänsä ja ruokkia kielteisiä tunteita, Erkkilä toteaa.
Se, joka nappaa tunteestaan kiinni nopeasti, voi tarkistaa tulkintansa saman tien läsnäolijoilta ja välttää väärinkäsityksiä. Tuominen myöntää, että teko vaatii rohkeutta työyhteisössä, jossa ei ole tapana puhua tunteista.
Itsetuntemus auttaa itsensä johtamisessa
Erkkilän mukaan kielteisiä tunteita synnyttävät työyhteisöissä ennen kaikkea sellaiset työtehtävät ja -tavat, jotka hiertävät työntekijän ammatti-identiteettiä. Hän kannustaa jälleen itsetutkiskeluun.
- Itseään voi johtaa vain, jos tuntee itsensä. On tärkeää, että tiedän, mitä osaan, mikä minua motivoi ja millaiset arvot minua ohjaavat, Erkkilä summaa. Hän vakuuttaa, että itsetuntemuksen kasvaessa on entistä helpompi vaikuttaa omaan työhön ja kehittää myös omia vuorovaikutustaitoja. Vaikuttamisella on kuitenkin rajansa.
- Jos oma visio ei puhu yhteen yrityksen vision kanssa, on paras lähteä pois ja etsiä se juttu, johon uskoo.
Teksti: Marianna Salin
Kuva: Dreamstime-kuvapankki
Käsittelemättömät tunteet vievät fokuksen pois työstä ja kuluttavat aivan liian paljon energiaa työyhteisöissä.
Camilla Tuominen
on Emotion Tracker -yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja, tunneluennoitsija ja tunteiden visualisoija. Hän on myös kirjoittanut ja kuvittanut kirjan "Tunnekuvakirja - tunnesekamelskasta tunteiden ymmärtämiseen".
Emotion Tracker
on mobiilisovellus, joka auttaa käyttäjäänsä tunnistamaan ja nimeämään tunteensa.