Business coaching, 21.03.2016
Uraäidit singahtavat takaisin työelämään coachauksen kautta
MiB Akatemian tähtäimessä on sujuvoittaa uraäitien paluuta työelämään. Taustalla on havainto, että perhevapaalta palaavien osaamista ja potentiaalia ei aina osata organisaatioissa hyödyntää. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö rahoitti pilottihankkeen, jossa testattiin MiB Akatemia -yhteistyömallin vaikuttavuutta käytännössä.
Äitiys- ja perhevapailla olevia naisia sivutaan työelämäkeskusteluissa usein. Heidät pitäisi saada nopeasti takaisin työelämään.
Kuvitellaanpa uraorientoitunut äiti ennen äitiyslomaa ja sama henkilö äitiysloman jälkeen. Kyseessä on sama ja samalla uusi ihminen - ja työntekijä. Äitiys on tuonut elämänkokemusta ja koko elämäntilanne on uusi: muutos heijastuu myös työelämään.
- Kyseessä ei ole väliaika ja se että työntekijä palaisi työelämään samanlaisena kuin mitä on ollut ennen äitiyslomaa, vaan äitiys on kasvattanut ja kehittänyt äitejä myös ihmisinä. Paluu työhön on siten eräänlainen uudelleenrekrytointikohta, HRM Partnersin Leadership coach Päivi Erkkilä toteaa.
Uraorientoituneet äidit ja heidän sujuva paluunsa työhön on ollut Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön rahoittaman MiB Akatemia -pilottihankkeen keskipisteessä. Hankkeen käynnistäjä on urasuuntautuneiden äitien vuonna 2014 perustama Mothers in Business -yhdistys, taustalla aito tarve parantaa äitien työhönpaluuta perhevapaiden jälkeen. Yli 1500 äidin verkostossa on havaittu, että äitien osaamista ja potentiaalia ei välttämättä perhevapailta palatessa osata organisaatioissa hyödyntää.
- Haluamme poistaa esteitä ja löytää ratkaisuja työhön palaavien vanhempien potentiaalin kokonaisvaltaiselle hyödyntämiselle ja uramahdollisuuksien tunnistamiselle. Voivottelun sijaan haluamme innostaa, motivoida ja luoda uusia näkökulmia, jotka palvelevat mukana olevia organisaatioita ja äitejä, MiB-aktiivi ja Akatemian sisällöstä vastaava Riina Hamrén kertoo.
Tulevaisuuden yhteistyömalli yhdistää työnantajat, uraäidit ja osaamisen asiantuntijat
Vuoden 2016 alussa käynnistyneen hankkeen keskeisiä tavoitteita ovat äitien itsensä johtamisen taitojen kehittäminen, osaamisen ja motivaatiotekijöiden kartoittaminen sekä itsetuntemuksen vahvistaminen.
- Kun äidit tunnistavat omia vahvuuksiaan, motivaatiotekijöitä ja osaamistaan, he osaavat kertoa niistä ja markkinoida itseään yrityksissä entistä paremmin, äitejä valmentanut Erkkilä kiteyttää.
Vastikään päättyneessä kokeilussa oli mukana viisi äitiä neljästä teknologia-alan yrityksestä. Fokuksessa olivat äidit ja työnantajayritykset. HRM Partners oli mukana äitejä valmentavana kumppanina, lisäksi äidit saivat vertaistukea ryhmästä ja naisjohtajilta. Mib Akatemian kehittäminen jatkuu kokeilun jälkeen.
- Akatemia on tulevaisuuden yhteistyömalli, jossa työnantajat, uraäidit, vaikuttajat ja osaamisen asiantuntijat tuovat äitien taidot, valmiudet ja motivaation täysipainoisesti työnantajan ja yhteiskunnan hyödynnettäväksi, Hamrén tiivistää.
HRM Partnersin toteuttaman valmennuksen muotona olivat teemoitetut ryhmäcoaching-tapaamiset. Osallistujien vahvuuksien, motivaation ja osaamisen työstämiseen käytettiin yhteisten istuntojen rinnalla virtuaalista itsensä johtamisen työkalua Reflectiä.
- Osallistuvilta yrityksiltä on noussut vahva tarve kehittää ja innovoida parhaita käytäntöjä muun muassa työn ja perheen yhteensovittamiseen. Akatemian sisältöä ovat tuottaneet osaamisen tunnistamiseen, kehittämiseen ja coachaukseen erikoistuneet huippuorganisaatiot, Hamrén kertoo.
Elämäntilanteen muutos heijastuu työminään
Ensimmäiseen MiB Akatemiaan osallistuneet äidit ovat kokeneet pilottihankkeen erittäin tärkeäksi ja arvokkaaksi.
- Äideille on vertaistukiverkostoja äitiydessä, niitä tarjotaan joka tuutista. Tässä puhuttiin kaikesta muusta, vaikka toki äitiys on taustalla. Pääpaino oli äideissä töissä ja urillaan, siinä mitä halutaan elämässä, siis äideissä omassa itsenäisessä työroolissaan, ei lasten huoltajina, Siemensillä Tax Managerina työskentelevä Elisa Rönkä toteaa.
Yksi merkittävä äitien työhönpaluuseen liittyvä kysymys on oman työminän muuttuminen perheen ja elämäntilanteen radikaalin muutoksen myötä. Entistä versiota ei ole enää samassa muodossa olemassa.
- Nyt täytyy tietyllä tavalla rakentaa ihan uudenlainen työminä. Tätä kautta - kun työ ja ura on todella tärkeä - tulee kysymys, miten saisi hyvän tasapainon työn ja perheen välille ja olisi onnellinen ja vahva molemmissa rooleissa, Rönkä sanoo.
Ryhmä tekee keskusteluista nopeasti syväluotaavia
Valmennuksen työvälineenä käytetty ryhmäcoaching koettiin erinomaiseksi tavaksi kartoittaa ja kirkastaa omia toiveita, osaamista, motivaatiota ja suuntaa. Lopputulemaan on päädyttävä itse, mutta ryhmä on tukemassa eteenpäin omalla tiellä.
- Parasta on että coachattava oppii paljon ja löytää vastaukset itsestään, mutta me jotka seuraamme ja tuemme opimme yhtälailla. Meillähän on kaikilla hyvin samantyyppisiä uraa koskevia kysymyksiä ja haasteita, Fujitsulla Senior Service Managerina työskentelevä Sanna Lybäck toteaa.
- Ryhmän hyvä ilmapiiri on tehnyt keskusteluista nopeasti syväluotaavia, Rönkä lisää.
Lybäck ja Rönkä korostavat ajoituksen merkitystä. Se että hanke tarjoaa äideille mahdollisuuden työstää työhön liittyviä ajatuksia ennen työelämään takaisin astumista tai juuri työhön palattuaan, tekee siitä ainutlaatuisen.
- Näitä asioita pystyy ihan eri tavalla peilaamaan, kun on saanut hieman etäisyyttä töihin. Pääsee lähemmäksi minuutta ja pystyy avarakatseisemmin tunnistamaan itselleen tärkeitä asioita. Ja kun ajatukset ja toiveet kirkastuvat itselle, ne pystyy myös helpommin esimiehelle ja muulle organisaatiolle viestimään sekä ohjaamaan omaa uraa niitä kohti, Lybäck sanoo.
MiB Akatemia -pilottikokeiluun osallistuivat Nina Gräsbeck ja Sanna Lybäck Fujitsulta, Elisa Rönkä Siemensiltä, Sanna Semi Andritzilta ja Susanna Waittinen Konecranesilta.
Teksti: Pia Sievinen
Kuvat: HRM Partners
- Kyseessä ei ole väliaika ja se että työntekijä palaisi työelämään samanlaisena kuin mitä on ollut ennen äitiyslomaa, vaan äitiys on kasvattanut ja kehittänyt äitejä myös ihmisinä. Paluu työhön on siten eräänlainen uudelleenrekrytointikohta, HRM Partnersin Leadership coach Päivi Erkkilä toteaa.
Valmennuksen työvälineenä käytetty ryhmäcoaching koettiin erinomaiseksi tavaksi kartoittaa ja kirkastaa omia toiveita, osaamista, motivaatiota ja suuntaa. Lopputulemaan on päädyttävä itse, mutta ryhmä on tukemassa eteenpäin omalla tiellä.
Lue lisää Business coachingista