Outplacement ja uravalmennus, 30.05.2017
Uratarina: Kokemus ja innostus auttavat yrittäjää
Työn raamit ja tahti puristivat Mikaela Tokolaa. Hän irtisanoutui ja perusti oman vaatekaupan, tai pikemminkin oman tavan myydä vaatteita.
Keväällä 2013 Mikaela Tokola kiersi neljättä vuotta maailmaa vähittäiskaupan tehtävissä. Kotona odottivat pienet lapset harrastuksineen. Innostus suli vähitellen uupumukseksi, ja Tokola alkoi selvittää vaihtoehtoja työpaikkansa HR-ammattilaisten kanssa. Reitti johti seuraavana keväänä Elina Palmroth-Leinon uravalmennukseen HRM Partnersille.
"Kävimme läpi työhistoriani eri vaiheita, ja sitä kautta aloin ymmärtää, millainen on oma tapani tehdä töitä ja mitkä ovat vahvuuksiani", Tokola kertoo. Luovuus ja vapaus nousivat keskusteluissa ja harjoitustehtävissä pinnalle, ja samalla myös arvot asettautuivat järjestykseen.
"Tuli yhä selvemmäksi, että työn oli oltava jotain omaa, itselle merkityksellistä ja lähellä kotia."
Kokeilun kautta yrittäjäksi
Irtisanouduttuaan Tokola aloitti vähittäiskaupan kouluttajana ja konseptoijana ja otti siinä sivussa myyntiin yhden vaatemerkin. Hän kävi ystävien ja entisten kollegoiden työpaikoilla esittelemässä merkkiä ja huomasi kaupan käyvän.
"Toimistot ovat täynnä naisia, jotka eivät ehdi vaatekauppaan, mutta työn takia on pukeuduttava hyvin", Tokola sanoo. Vaatekauppoja tehdessään hänen mieleensä palasi se ilo, jota henkilökohtainen myyntityö oli hänelle aina tuottanut.
Keväällä 2015 suunta oli jo kirkas. Tokola valitsi kymmenkunta tanskalaista vaatemerkkiä, joiden laatu, tyyli ja toimitusehdot sopivat pienelle vähittäiskauppiaalle. Tässä auttoi 15 vuoden kokemus vaatteiden kansainvälisestä vähittäiskaupasta. Sen sijaan yrittäjyys itsessään oli hänelle uutta. Tokola kävi yrittäjäneuvonnassa, suoritti yrittäjäkurssin, neuvotteli lainan ja myi miehensä kanssa sijoitusasunnon.
"Laskin, että puoli vuotta on selvittävä nostamatta palkkaa", yrittäjä kertoo keväällä 2017 Malou C. -liikkeessään, joka sijaitsee toimistorakennuksen kivijalassa, Helsingin Vallilassa.
Vapautta ja vastuuta
Malou C. aukeaa joka torstai, perjantai ja lauantai kello 11, siis mukavasti sen jälkeen, kun omistaja on hoitanut esimerkiksi kotiaan ja kuntoaan - tai tavannut asiakkaita ja täydentänyt varastoa. Hän vie edelleen pop up -kauppansa toimistoihin ja kestitsee lisäksi työ- ja kaveriporukoita asiakasilloissa Vallillassa.
Tokolan verkosto kasvaa suositusten voimin, mutta sen varaan hän ei laske. Niin liikkeessä kuin Facebook-sivuillakin on oltava hänen mukaansa aina jotain uutta.
"Joka päivä on yritettävä ja innostuttava uudelleen." Innostuksen taustalla vaikuttaa yrittäjän ankara arki."
"Onhan se kuumottava tunne, kun maksussa on iso kasa laskuja ja kuukauden myynti vasta alkamassa. Pitää sietää epävarmuutta ja sitä, että on yksin vastuussa kaikesta. Ei siihen tunteeseen osaa varautua. Sen ymmärtää varmasti vain toinen yrittäjä."
Tukea tärkeisiin pohdintoihin
Kun mieli kiertää kehää, Tokola hakee sparrausta. Mentorina on toiminut toimialan tunteva entinen kollega. Tukea tulee myös eri alojen yrittäjiltä, yhteistyökumppaneilta ja ystäviltä. Ajankohtaisia puheenaiheita ovat miestenvalikoiman kasvattaminen sekä verkkokaupan ja muun palvelun kehittäminen.
Yrittäjä punnitsee parhaillaan myös kasvun hintaa vapauden ja vastuun näkökulmasta. Kasvua voisi hakea nykyistä paremmalla kauppapaikalla, mutta se sitoisi laajoihin aukioloaikoihin. Henkilöstön palkkaaminen puolestaan toisi vastuuta muiden ihmisten elannosta. Joka tapauksessa hän haluaisi lähivuosina kaksinkertaistaa liikevaihdon eli nostaa sen noin puoleen miljoonaan euroon.
"Minulle riittäisi, että elätän tällä mukavasti yhden perheen. Olen kyllä myös tyyppi, joka tarvitsee aina uusia haasteita elääkseen", hän myöntää. Ihan jokainen haaste ei ole kuitenkaan tullut toivottuna. Elämänmuutosten rykelmään osui myös avioero."
"Uupumus oli monen asian summa. Aloin rakentaa elämäni palasia ihan alusta", Tokola muistelee.
Iloa itselle sopivasta työstä
Palmroth-Leinolle on tuttua, että valmennukseen tuleva henkilö pyörittää mielessään monenlaisia murheita, joista tyypillisin on ammatillisen epävarmuuden tunne. Hän ohjaakin keskustelun nopeasti niihin hetkiin, jolloin työ on tuottanut iloa ja onnistumisia.
"Sieltä löytyvät ne omat vahvuudet ja osaamiset, ja itsetuntemuksen avulla alkaa löytyä myös uusi suunta. Mikaelan kohdalla on ilo nähdä, että hänen vuosia sitten piirtämänsä unelmatyönkuva on toteutunut melkein täydellisesti", Palmroth-Leino toteaa. Tokola summa tuloksen näin:
"Kun tekee sitä, mistä oikeasti tykkää, elämänlaatu paranee. Työstä tulee enemmän kuin työ, ja innostus näkyy ulospäin. Se myös tarttuu."
Teksti: Marianna Salin
Kuvat: Malou C. ja Elina Palmroth-Leino
Uravalmentaja Elina Palmroth-Leinolle on tuttua, että valmennukseen tuleva henkilö pyörittää mielessään monenlaisia murheita, joista tyypillisin on ammatillisen epävarmuuden tunne. Hän ohjaakin keskustelun nopeasti niihin hetkiin, jolloin työ on tuottanut iloa ja onnistumisia.
"Sieltä löytyvät ne omat vahvuudet ja osaamiset, ja itsetuntemuksen avulla alkaa löytyä myös uusi suunta. Mikaelan kohdalla on ilo nähdä, että hänen vuosia sitten piirtämänsä unelmatyönkuva on toteutunut melkein täydellisesti", Palmroth-Leino toteaa.
"Kävimme läpi työhistoriani eri vaiheita, ja sitä kautta aloin ymmärtää, millainen on oma tapani tehdä töitä ja mitkä ovat vahvuuksiani", Mikaela Tokola kertoo.
Luovuus ja vapaus nousivat keskusteluissa ja harjoitustehtävissä pinnalle, ja samalla myös arvot asettautuivat järjestykseen.
"Tuli yhä selvemmäksi, että työn oli oltava jotain omaa ja itselle merkityksellistä."