Hyvä työelämä, 04.01.2018
Vaikuttavuus tuo tuloksia
HRM Partners lupaa asiakkailleen vaikuttavuutta. Mitä he sillä oikein tarkoittavat?
Valmennuksen vaikuttavuutta ei ole vielä se, että valmennettava oivaltaa jotain olennaista ajattelussaan tai toiminnassaan. HRM Partnersissa puhutaan valmennuksen vaikuttavuudesta vasta sitten, kun henkilön käytös muuttuu ja muutos vaikuttaa myös hänen ympäristöönsä.
"Haluamme jättää positiivisen jäljen monella eri tasolla: ihmisiin, yrityskulttuuriin ja laajasti ottaen koko asiakasyritykseen ja sen tulokseen - ja jopa koko yhteiskuntaan", sanoo asiakkuusjohtaja ja valmentaja Virva Rasmussen HRM Partnersilta. Hänen mukaansa HRM Partnersin koko henkilöstö on kehittänyt määrätietoisesti toimintaansa lisätäkseen sen vaikuttavuutta asiakkaiden organisaatioissa.
Yhteiset tavoitteet ja mittarit
HRM Partnersissa on yhä selvempää, että jokainen valmennus kannattaa rakentaa yhdessä asiakkaan kanssa asiakkaan lähtökohdista.
"Keskustelemme valmennuksen tavoitteista ensin asiakkaan kanssa ja sen jälkeen vielä osallistujien kanssa, jos vain mahdollista. Haluamme ymmärtää asiakkaan liiketoimintaa sekä sitä, mistä vaikuttavuus kullekin syntyy", Rasmussen kertoo.
Hänen mukaansa tavoitteita ja odotuksia tarkennetaan tarpeen tullen myös valmennuksen keskellä. Tarkennuksen tarve selviää helposti, koska jo valmennuksen aikana kerätään palautetta ja osallistujat pääsevät myös kokeilemaan valmennuksen oppeja ja työkaluja arjessaan valmennuspäivien välissä.
"Valmennuksen päätteeksi ihmiset kertovat, miten valmennus vaikutti heihin ja mitä he aikovat tehdä jatkossa toisin. Mutta todelliset ajattelun, asenteiden ja käyttäytymisen muutokset näkyvät usein vasta myöhemmin. Siksi pidämme tärkeänä, että vaikuttavuutta mitataan vaikkapa puolen vuoden päästä", Rasmussen sanoo. Mittarit valitaan yhdessä asiakkaan kanssa tavoitteiden mukaan.
"Tuleva mittaus pitää mielessä, että valmennuksen tulisi näkyä arjessa. Ei riitä, että oli kiva valmennus."
Ihmiskäsitykset ja maailmankuvat auki
Kun valmentaja ja asiakas suunnittelevat valmennusta yhdessä, valmennus voidaan sovittaa osallistujien arkeen. Rasmussenin mukaan yhdessä kannattaa pureutua myös siihen, mitä kyseisessä organisaatiossa ajatellaan hyvästä johtamisesta tai esimiestyöstä.
"Ei ole yhtä johtamisen mallia, jota kaikki tavoittelisivat. Sitä paitsi organisaatiot ovat eri tilanteissa", Rasmussen sanoo. Hän pitää tärkeänä, että valmentajat huomioivat myös asiakasyrityksen kyvykkyydet ja osaamiset sekä organisaatiossa vallitsevan kulttuurin ihmiskäsityksestä ja maailmankuvasta alkaen.
"On hyvä tietää, minkälaisena ihmiset näkevät yrityksensä ja toimialansa ja onko kaikilla siitä samanlainen kuva. Asiat ovat hyvin tulkinnallisia, eikä niitä ole välttämättä avattu yrityksessä."
Syvällinen pohdiskelu omista käsityksistä ja uskomuksista käytiin myös HRM Partnersin sisällä. Samalla selvitettiin, millaisia reittejä kunkin työ vaikuttaa asiakkaaseen.
"On tärkeää, että koko valmennusta toteuttava tiimi ymmärtää asiakkaan tavoitteet, olipa sitten kyse valmentajasta tai muissa rooleissa mukana olevista henkilöstä. Uskon, että ymmärrys lisää myös tunnetta oman työn merkityksestä. Jokaisen työ jättää jäljen."
Yhteinen sopimus edistää valmennusta - ja myös johtamista
Yhteinen suunnittelu ohjaa valmennusta haluttuun suuntaan ja parhaimmillaan myös sitouttaa ja motivoi osallistujia. Tätä korostaa johtamisen ja valmennuksen vaikuttavuutta tutkinut Jari Ylitalo Aalto-yliopistosta.
"Valmennus ei ole koulutus, jossa opetetaan, vaan valmennettavan on otettava vastuuta omasta oppimistyöstään. Tässä auttaa, jos valmennettavan ja valmentajan välillä on sopimus. He sopivat tavoitteista sekä ehdoista, joilla tavoitteet voidaan saavuttaa", Ylitalo sanoo. Hän uskoo, että avoin sopiminen rakentaa myönteisiä odotuksia ja kannustaa osallistujia pistämään itsenä likoon.
Ylitalo korostaa, että sopimusta tarvitaan myös jokaisen esimiehen ja alaisen suhteessa sekä jokaisessa tiimissä.
"Johtajuushan rakentuu aina ihmisten väliseen suhteeseen, ja ihmisestä riippuen hyvin vastakkaisetkin toimintamallit voivat olla yhtä vaikuttavia. Odotukset ja käsitykset kannattaa aina selvittää ottamalla ne puheeksi."
Teksti: Marianna Salin
Kuva: Dreamstime-kuvapankki
HRM Partnersissa puhutaan valmennuksen vaikuttavuudesta vasta sitten, kun valmennukseen osallistuneen henkilön käytös muuttuu ja muutos vaikuttaa myös hänen ympäristöönsä.
"Todelliset ajattelun, asenteiden ja käyttäytymisen muutokset näkyvät usein vasta myöhemmin. Siksi pidämme tärkeänä, että vaikuttavuutta mitataan vaikkapa puolen vuoden päästä", Virva Rasmussen sanoo. Mittarit valitaan yhdessä asiakkaan kanssa tavoitteiden mukaan.