Johtaminen ja esimiestyö, 07.02.2020
Viisi tapaa vahvistaa esimiestaitojasi vuonna 2020
Käsi sydämelle, esimies! Oletko auttanut tiimiäsi asettamaan tavoitteet tälle vuodelle? Mikäli vastaat 'kyllä', olet hyvässä joukossa. Mutta...astetta kovempi kysymys: Paljonko olet varannut aikaa omien esimiestaitojesi kehittämiseen? Ja kolmas kysymys, oletteko keskustelleet esimieskollegoittesi kanssa ja jakaneet yhteistä käsitystä siitä, millaista esimies- ja johtamiskulttuuria haluatte yhdessä viedä eteenpäin organisaatiossanne?
Kysyimme HRM Partnersin kahdelta valmentajalta, Mari Tasannolta ja Kaisa Uurtamolta, millaista osaamista esimies tarvitsee pysyäkseen mukana työelämän uusiutumisessa ja murroksessa.
Tässä viisi vinkkiä esimiestaitojen kehittämiseen vuonna 2020.
Vinkki 1: Tunnista liiketoiminnan tilanne
Ennen kuin lähdet suunnittelemaan konkreettisia toimenpiteitä, pysähdy hetkeksi miettimään yrityksesi nykytilaa.
"Kaikki lähtee liiketoimintakontekstista", Mari Tasanto sanoo. "Esimiehen on tunnistettava, millaisessa tilanteessa hän johtaa tiimiään. Onko kyseessä kasvu ja uudistuminen vai olemmeko haastavan transformaation äärellä, jolloin lähiesimiestyössä tulee huomioida erityisen hyvin esimerkiksi ihmisten kuuleminen ja tukeminen?"
Kun tavoitteet ja strategia ovat kirkkaana mielessä, kirkastuu esimiestyön kuva kaikkine tehtäväalueineen. Mutta se ei ole yksin esimiehen pohdittava asia, vaan esimiehen tulee rohkeasti ottaa koko tiimi mukaan keskusteluun ja yhdessä selkeyttää se, mitä tulevaisuus meiltä kaikilta edellyttää.
"On tärkeää, että organisaatiossa rakennetaan yhteinen näkemys siitä, mitä hyvä johtaminen tarkoittaa. Universaalia hyvän johtamisen mallia ei siis ole, vaan jokaiselle organisaatiolle on luotava oma mallinsa", sanoo Kaisa Uurtamo. "Vaikuttavaan esimiestyöhön kuuluu sen varmistaminen, että jokainen ymmärtää, mitä häneltä työssään odotetaan ja, että minkälaisella osaamisella lähitulevaisuudessa onnistutaan. Se on myös vastuullisuutta", Uurtamo lisää.
Sanna Nordström Suomen Sokerilta on yksi niistä, jotka ovat osallistuneet HRM Partnersin Vaikuttava esimiestyö -valmennukseen. Valmennus synnytti monia uusia oivalluksia.
"Ajatusmaailmani meni kokonaan uusiksi. Ymmärsin, että esimiehen rooli ratkaisee, miten yrityksen strategiset tavoitteet jalkautuvat esimiehen omalle osastolle ja synnyttää siten tuloksia yhdessä henkilöstön kanssa."
Vinkki 2: Tunnista omat vahvuutesi
Tasanto ja Uurtamo käyttävät esimiesvalmennuksissa työkalunaan HRM Partnersin kehittämää Vaikuttavan johtajuuden viitekehystä. Viitekehyksen kautta lähestytään esimerkiksi esimiestyön kompetensseja ja autetaan esimiehiä tunnistamaan, millaisiin asioihin on tärkeää kiinnittää huomiota arjen keskellä.
Esimiehen on tärkeää tuntea itsensä ja siksi erilaiset vuorovaikutusta ja toimintatyyliä mittaavat työkalut auttavat esimiehiä hahmottamaan omia vahvuuksia. On tunnettava hyvin itsensä, jotta voi ymmärtää ja auttaa muita onnistumaan. Rakentava, hyvä vuorovaikutus on lähiesimiestyön perusta. Esimiehen on tärkeää tunnistaa, missä olen parhaimmillani ja mitkä ovat vahvuuteni sekä miten voin entisestään vahvistaa ja hyödyntää niitä. Omaa esimiehisyyttä ei kannata lähteä rakentamaan ns. heikkouksia korjaten, vaikka jokainen varmasti tietää, missä oman toiminnan vaaranpaikat piilevät.
"Koulutus herätti paljon ajatuksia ja ideoita sekä johtamisen malleista ja käytännöistä, mutta myös siitä, millainen johtaja minä olen ja millainen haluan olla", sanoo Riikka Ropo Technopolikselta.
Tasanto toteaa, että ihmiset kuulevat helposti, millainen esimiehen arvo- ja ajatusmaailma on. Siksi aitous on tärkeää johtamisessa. Yksittäisten esimiesten ajatusmaailma puolestaan heijastuu organisaation kulttuuriin. Miten meillä suhtaudutaan ihmisiin, asiakkaisiin ja asioihin ylipäätään? Näitä teemoja on hyvä pohtia ja yhdessä esimiesten ja koko henkilöstön kanssa tietoisesti muotoilla organisaation kulttuuria.
"Jokaisen johtajan ja esimiehen on tärkeä tunnistaa, millainen ihmiskäsitys hänellä on. Onko minulla perusluottamus siihen, että ihmiset tekevät työnsä hyvin ja haluavat onnistua työssään? Toisaalta on hyvä pohtia, minkälainen asenne meitä leimaa organisaationa. Onko meillä esimerkiksi organisaationa kasvun ja uusiutumisen asenne vai olemmeko enemmän muuttumattomuuden asenteella liikkeellä?" Mari Tasanto kysyy.
Vinkki 3: Kehitä esimiestyössä tarvittavia kompetensseja
Esimiestyössä tarvittavat johtajuuskompentenssit liittyvät luonnollisesti liiketoiminnan kompetensseihin, johon kuuluu ymmärrys strategisesta johtamisesta, kykyyn uudistua ja uudistaa organisaatiota. On hallittava ainakin perusasiat taloudesta sekä oltava näkemystä asiakaslähtöisyydestä. Esimiehen omaan rooliin kuuluu vielä liuta erilaisia tehtäviä ja kompetensseja, mutta entistä kriittisempää on vahvistaa vaikuttavuuden kompetensseja. Näitä ovat esimerkiksi itsensä johtaminen, oppimiskyky ja vaikuttamisen ja vuorovaikutuksen taidot.
Kaisa ja Mari kehottavat esimiehiä pohtimaan seuraavia kysymyksiä roolikohtaiset odotukset huomioiden: Mitä erilaiset esimiestyön kompetenssit tarkoittavat omassa työssäni? Miten voin auttaa omia tiimiläisiäni onnistumaan työssään?
Vinkki 4: Valmenna ihmisiä löytämään työn merkityksellisyys
Monissa organisaatioissa ihmiset siirtyvät linjamaisesta projektimaiseen työskentelytapaan ja työn tekeminen tapahtuu usein monitoimijaisissa verkostoissa. Esimiehen rooli muuttuu tiimin sparraajaksi ja onnistumisten mahdollistajaksi. Tarvitaan erilaista osaamista ja erilaista johtamista kuin aiemmin.
"Esimiestyö on mitä suuremmassa määrin palvelutehtävä. Esimiehen on tärkeää osata auttaa omaa tiimiä oppimaan ja kehittymään. Hänen on myös valmennettava tiimiä niin, että he yhdessä löytävät työn suunnan ja merkityksellisyyden ja siten saavat aikaan haluttuja tuloksia", tiivistää Mari Tasanto.
Tasanto toteaa, että johtaminen on käytännössä erilaisia vuorovaikutustilanteita - välillä arkisia ja välillä hyvinkin vaativia kohtaamisia. Viimeistään tänä vuonna kannattaa varmistaa, että omasta esimiestyön työkalupakista löytyvät myös valmentavan johtajuuden taidot.
Vinkki 5: Kasvata osaamistasi 70-20-10 -mallilla
Vaikuttavaan esimiestyöhön liittyy hengästyttävä määrä erilaisia teemoja, jotka nousevat esiin esimiesten arjessa. Teemoista voidaan mainita uudistumisen johtaminen, itseohjautuvuuden tukeminen, strategian toiminnallistaminen, osaamisen ja oppimisen johtaminen, työn merkityksellisyyden johtaminen, suorituksen johtaminen, palautteen antaminen, puheeksi ottaminen, tiimin johtaminen, erilaisuuden hyödyntäminen, työhyvinvoinnin johtaminen ja muutoksessa johtaminen.
Koska esimiestyö on vaativaa ja moniulotteista, esimiehen oman osaamisen kehittäminen ja ajattelun reflektointi on tärkeää. Esimiehelläkin on oltava paikka ja tila kehittää itseään ja osaamistaan. Omaa kehittymistä kannattaa jäsentää ns. 70-20-10 -mallin avulla. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tunnistamme ja olemme tietoisia kaikista työssäoppimisen paikoista, sillä oppimisesta suurin osa, 70 %, tapahtuu arjessa. Toisilta oppimiseen kannattaa varata 20 % kehittymisen ajasta, ja varmistaa, että omat osaamisen jakamisen verkostot ovat kunnossa. Kannattaa myös hyödyntää mentorointia, mikäli sellaista tarjotaan. Loput 10 % kehittymisestä tapahtuu määrämuotoisessa valmennuksessa.
HRM Partners muotoilee esimiesten ja johdon valmennusohjelmat niin, että niissä toteutuu 70-20-10 -kehittymisen malli ja siten varmistetaan valmennuksen vaikuttavuus ja pitkäjänteinen kehittyminen myös ohjelman jälkeen.
Teksti: Minna Sütö
Kuva: Dreamstime
"Esimiehelläkin on oltava paikka ja tila kehittää itseään ja osaamistaan. Omaa kehittymistä kannattaa jäsentää ns. 70-20-10 -mallin avulla."
Mari Tasanto ja Kaisa Uurtamo
HRM Partners
Näin liikkeelle
- Vinkki 1: Tunnista liiketoiminnan tilanne
- Vinkki 2: Tunnista omat vahvuutesi
- Vinkki 3: Kehitä esimiestyössä tarvittavia kompetensseja
- Vinkki 4: Valmenna ihmisiä löytämään työn merkityksellisyys
- Vinkki 5: Kasvata osaamistasi 70-20-10 -mallilla